
Zaniepokojony polski przemysł rybny - łosoś szczególnie zagrożony
W Polsce przetwarza się największe ilości hodowlanego łososia na świecie. To wkrótce może się zmienić - wszystko przez zmianę przepisów, która jest procedowana na poziomie grup eksperckich przy Komisji Europejskiej.
Na poziomie grupy eksperckiej przy Komisji Europejskiej prowadzone są prace nad zmianą Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku, dotyczącego przetwórstwa mięsa i ryb. Główna zmiana dotyczy objęcia regulacją procesu podmrażania (ang. stiffening). Dlaczego budzi taka sytuacja niepokój w polskiej branży łososiowej?
W największych polskich przetwórniach ten proces jest stosowany na masową skalę. Dzięki temu zakłady mogą elastycznie sterować całym procesem dostaw i produkcji i zaspokajać potrzeby dużych sieci handlowych na największych i kluczowych europejskich rynkach.
Do tej pory kwestie związane ze stiffeningiem nie były oficjalnie uregulowane. To może się zmienić już wkrótce, bo na oficjalne wprowadzenie do unijnego ustawodawstwa pojęcia stiffeningu naciskają w szczególności Francja i Belgia.
W proponowanej ustawie proces ma zostać ograniczony czasowo do 96 godzin. Innymi słowy, wprowadzony zostanie wymóg, aby wędzony łosoś trafiał od producenta do punktu sprzedaży w ciągu 96 godzin. To bardzo ważne zastrzeżenie. Tym samym wędzony, a więc przetworzony łosoś zostanie ujęty w jednej grupie produktów wraz z mięsami i rybami świeżymi tzn. sprzedawanymi w stanie surowym. - podaje portalspożywczy.pl
96-godzinny limit oznacza, że w praktyce niemożliwe będzie dostarczenie towaru poza kraj produkcji. Taka zmiana budzi duży opór branży rybnej, w szczególności firm, które mają największy udział w rynku i eksporcie z Polski. To spowoduje, że proces przetwórczy łososia będzie musiał odbywać się w innej technologii, co grozi nie tylko obniżeniem bezpieczeństwa żywności - m.in. poprzez większe niebezpieczeństwo namnażania się bakterii (Listeria Monotocygenes), pogorszeniem jakości produktu, a także pogorszeniem kondycji finansowej przedsiębiorstw z sektora przetwórstwa rybnego.
Źródło: portalspożywczy.pl