Aż 7 cukierni z Warszawy na liście najlepszych na świecie

Aż 7 cukierni z Warszawy na liście najlepszych na świecie

Polskie cukiernie znalazły się na liście najlepszych cukierni na świecie. Autorzy zestawienia umieścili na nim lokale z Warszawy, ale też z Zakopanego, Gdańska - oraz z Legionowa pod Warszawą.

Dzięki rankingom restauracji rozwinęło się nowe zjawisko - turystyka kulinarna, ludzie planują podróże zagraniczne wybierając restauracje, które będą chcieli odwiedzić w nadziei na wyjątkowe kulinarne przeżycia. Trzy gwiazdki w kulinarnym przewodniku Michelin właśnie to oznaczają: restaurację wartą nawet dalekiej podróży - podaje "Rzeczpospolita".

La Liste 2022: polskie cukiernie w gronie najlepszych na świecie

Głównym twórcą i głową całego projektu o nazwie "La Liste" jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, w przeszłości ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Oprócz niego współtwórcami aplikacji La Liste są także doświadczeni dziennikarze i krytycy kulinarni z całego świata, między innymi Jean-Claude Ribaut z "Le Monde" czy Philip Sweeney z brytyjskiego ?Independenta? i "Food and Travel Magazine".

Selekcja powstaje na bazie analizy kilkuset przewodników kulinarnych, tysięcy publikacji w mediach i milionów recenzji. Na drodze konsultacji z szerokim gronem szefów kuchni wyniki doprecyzowuje się, przyznając każdemu lokalowi punkty od 0 do 100. Dzięki tej gigantycznej pracy zespołowej powstała interaktywna mapa, przy pomocy której użytkownik może znaleźć godne uwagi restauracje, a ostatnio również cukiernie, rozsiane na całym świecie.

Na mapie Polski widnieje jak na razie 10 cukierni. Spoza Warszawy nagrody otrzymały trzy lokale. Pierwszy znajduje się w Gdańsku. Specjalnością cukierni ?Monsieur Armand? przy ulicy Świętego Ducha 115/117 są makaroniki, wytwarzane zgodnie z tradycyjną francuską recepturą.

Kolejny lokal znajduje się w Zakopanem. "Góralska Tradycja" przy Krupówkach 29 to w zasadzie pełnoprawna restauracja, w której - oprócz klasycznych deserów - można zamówić między innymi tradycyjne dania kuchni góralskiej.

Co więcej, eksperci z La Liste docenili też niewielką, rodzinną piekarnię w Legionowie, czyli tuż pod Warszawą. Oprócz rzemieślniczych chlebów z najrozmaitszych rodzajów mąk, piekarnia ?Brodzik Naturalnie? oferuje domowe słodkie wypieki na bazie ekologicznych produktów.

Mimo wszystko, to Warszawa jest prawdziwą "stolicą" dla fanów słodkości. Na mapie La Liste wyróżniono aż siedem cukierni, zlokalizowanych głównie w Śródmieściu i na Starym Mieście. Z pewnością dobrze znają je wszyscy miłośnicy najwyższej jakości deserów, nie tylko zresztą ci, którzy mieszkają w Warszawie.

Wyróżnienia ekspertów La Liste otrzymały następujące warszawskie cukiernie: "Pracownia Zagoździński", "Pijalnia Czekolady E.Wedel" przy ul. Szpitalnej 8, "Lukullus" przy ul. Chmielnej 32, "Słodki Słony", "Odette", "A. Blikle" przy ul. Nowy Świat 33 oraz "Café Bristol" w najstarszym warszawskim hotelu o tej samej nazwie.

Na oficjalnej stronie La Liste widnieje również prestiżowy ranking najlepszych restauracji, które otrzymały od jurorów 75 lub więcej punktów. Obok takich kultowych miejsc jak "Noma", "Geranium", "Can Roca" czy "Mirazur", do grona najlepszych restauracji z całego świata dostał się jeden lokal z Polski. Restauracja "Water & Wine" z Drzewców w województwie lubelskim zdobyła 76,5 punktu - podaje "Rzeczpospolita".

Poniżej znajduje się zestawienie najlepszych cukierni w Polsce według La Liste:

1. Monsieur Armand, Gdańsk

2. Góralska Tradycja, Zakopane

3. Brodzik Naturalnie, Legionowo

4. Pracownia Zagoździński, Warszawa

5. Pijalnia Czekolady E.Wedel, Warszawa (ul. Szpitalna 8)

6. Lukullus, Warszawa (ul. Chmielna 32)

7. Słodki Słony, Warszawa

8. Odette, Warszawa

9. A. Blikle, Warszawa (ul. Nowy Świat 33)

10. Café Bristol, Warszawa