Apetyt na kulinarne eksperymenty
"Mięso" z drukarki 3D, lody z mizerii, mus z karmelizowanej kiszonej kapusty, lub krokiety z marchewki z wanilią. Istnieją połączenia, które na pierwszy rzut oka nie mogą się udać. Mimo to działają, ukazując nowe smaki. Odkrywanie nowatorskich dań jest możliwe podczas Restaurant Week. Te kulinarne trendy na pewno Cię zaskoczą!
Do poznawania innowacyjnych połączeń smakowych zapraszają organizatorzy jesiennej odsłony Restaurant Week. Festiwal odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i trwa do 17 listopada. Na wszystkich Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł.
Małe Przyjemności, Szczecin: "mięso" z drukarki 3D
Jedzenie z drukarki 3D wydaje się abstrakcyjne nawet dla najodważniejszych smakoszy nieoczywistych smaków. W szczecińskich Małych Przyjemnościach podczas Festiwalu można skosztować roślinnego "mięsa" z drukarki spożywczej 3D. Do przygotowania tego posiłku wykorzystuje się specjalną drukarkę, która dzięki zaawansowanej technologii 3D umożliwia precyzyjne odwzorowanie struktury mięsa. Oprócz niego na przystawkowym talerzu znajdziesz jeszcze gratin ziemniaczane i masło truflowe.
Kurra, Białystok: tatar ze śledzia na blinie gryczanym ze srirachą
Ile restauracji, tyle wariacji na temat tatara - słynnego, polskiego klasyka. W białostockiej Kurze zjesz tatar ze śledzia na blinie gryczanym, z szalotką, śliwką i szczypiorem. Całość podawana jest na esencjonalnym sosie z musztardy, srirachy i śmietany.
Tużurek, Kraków: kalmar gigas z pachnotką i miętą
W restauracji Tużurek podczas Festiwalu spod ręki szefa wychodzi m.in. danie główne - kalmar gigas podany na kompozycji świeżego groszku, mięty i pachnotki. Potrawa wzbogacona jest o intensywne kapary i gremolatę, które podkreślają subtelność smaku. Poprzedza je przystawka - faszerowany karmazyn wypełniony aksamitnym musem z raków, serwowany z aromatycznym sosem rakowym i knelką przygotowaną z tradycyjnego chleba prądnickiego.
Spółdzielnia, Łódź: cielęcina z marakują i krokiet z marchewki
Szef Patryk Przeździek obiecuje gościom autorskie, a zarazem odważne interpretacje znanych i lubianych dań kuchni polskiej oraz nieoczywiste podejście do sezonowych produktów. Co powiesz na zestawienie cielęciny z demi glace wiśniowym na purée batatowym z marakują? Jest jeszcze krokiet z marchewki z wanilią i galaretką z pieczonej papryki.
Śląsk, Bosco: makrela z musem z karotki i pomarańczy
Podczas Festiwalu w restauracji Bosco płat grillowanej ryby podawany jest z prażynką, śliwkową, czarną soczewicą oraz kleksem z karotki i pomarańczy. Do tego pak choi i garść aromatycznych przypraw.
Kulinarną różnorodność można odkrywać w ponad 400 restauracjach z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Do odkrycia czekają m.in. białostockie Ramen Julek & Sushi Bar, Nastroje w Hotelu 3 Trio, bydgoskie Lulu Bistro, Noto Ramen, Bierhalle, Migavka, krakowskie Puente, Arriva Tapas & Pintxos, Wola Verde, Garnish Food & Wine, Hint Food & Drinks, lubelskie Perłowa Pijalnia Piwa, Bistro Wytrawny, Bianco w Hotelu Luxor, poznańskie NIFTY, Galeria Smaku, Drzewo Wiśni, Cztery Pory Roku, Rynek Sheraton, rzeszowskie Kulisy w Hotelu Falcon, ikeDa Sushi, Blue Diamond, szczecińskie Centrale, Bonjour French Bistro, Restauracja Sowa, śląskie Bluebell w Natura Residence 4*, Strefa Rynek, Icy & Spicy, Ecru Restaurant & Cafe, trójmiejskie Fisherman, Butchery & Wine, Bistro Oliwa, warszawskie Rene Cucina, Plac Hallera, Da Constantino, Foksal 11, wrocławskie DIYO, Fretti Sushi, Giro Krakowska 182, India Concept, La Colonna Ristorante. Z kolei na Warmii i Mazurach warto zajrzeć do Thaio oraz Loft 2.0.
Do 17 listopada trwa również Breakfast Week - festiwal śniadań na mieście. Goście mają możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym w festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk.
Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.