Bajgle na słodko i słono
15 stycznia to Dzień Bajgla. Okrągły wypiek to jedna z ulubionych opcji miłośników śniadań na mieście.
Bajgiel to tradycyjne, okrągłe pieczywo, które wywodzi się z kuchni żydowskiej. Jest doskonałym nośnikiem dla różnorodnych składników - nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Ponadto to wypiek, który sprawdzi się nie tylko w przypadku miłośników klasyki, ale i gości, którzy nie boją się odważnych kompozycji czy unikalnych smaków.
Wprowadzaniu oryginalnych propozycji śniadaniowych opartych na bajglach sprzyja rosnący trend śniadań na mieście. Pierwszy posiłek w restauracji lub śniadaniowni to zatem okazja, aby zaprezentować ofertę.
Lokale wykorzystują ten potencjał, oferując zróżnicowane wersje bajgli: z guacamole, jajkami lub w wersji azjatyckiej. Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów i autorskich przepisów na idealne śniadanie. Wiele z nich jest dostosowanych do określonych preferencji żywieniowych. Bajgle pełnoziarniste, bezglutenowe czy wegańskie stają się coraz bardziej popularne, umożliwiając każdemu znalezienie czegoś dla siebie.
Restauracje, wprowadzając do swoich menu bajglowe propozycje, oferują nie tylko smakowite śniadanie, ale również zapraszają gości do kulinarnej podróży, która zaczyna się już od pierwszego posiłku dnia.