Bezpieczna gastronomia - środki czystości i niezbędne czyściwa

Bezpieczna gastronomia - środki czystości i niezbędne czyściwa

W branży gastronomicznej higiena odgrywa kluczową rolę. Wpływa nie tylko na jakość podawanych potraw, ale przede wszystkim gwarantuje bezpieczeństwo gości. Właściwe środki czystości i odpowiednio dobrane czyściwa to podstawa funkcjonowania każdej profesjonalnej kuchni.

Gastronomia to sektor, który zobowiązany jest do zachowania najwyższych standardów higieny. Nie tylko z powodów zdrowotnych, ale również ze względu na jakość serwowanych potraw. Im więcej uwagi poświęca się zagadnieniom związanym z czystością, tym wyższa jest jakość proponowanych pozycji z menu. Ponadto nie od dziś wiadomo, że oferta lokalu gastronomicznego powinna iść w parze zarówno z designem wnętrza, jak i utrzymaniem go w porządku. Aby sprostać tym wymaganiom, kluczowe jest zrozumienie różnorodności dostępnych środków czystości oraz czyściw. Warto pamiętać, że czystość to nie tylko estetyka, ale przede wszystkim kwestia bezpieczeństwa i higieny. Dość powiedzieć, że stanowi ona jeden z głównych elementów, na który zwracamy uwagę, wchodząc do restauracji. Nawet najpiękniejszy wystrój lokalu utrzymanego w modnej stylistyce nie zachęci potencjalnych gości do skorzystania z jego oferty, jeśli zauważą, że nie należy on do najczystszych. Brudne podłogi, blaty czy sztućce na pewno odstraszą oraz zniechęcą do skorzystania z naszych usług w przyszłości. Rozwiązaniem tego problemu jest bezwzględna dbałość o porządek w lokalu. Jednak, aby zapewnić odpowiednie warunki, potrzebne są dobrze dobrane detergenty oraz świadomość personelu w tym zakresie.

Wydajność i skuteczność

Rynek oferuje obecnie szereg opcji w zakresie środków czystości. Jak wybrać te najlepsze? Odpowiadając na to pytanie, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ich przeznaczenie. Dotyczy to zarówno środków myjących, jak i czyściw. Inne zastosowanie mają produkty do czyszczenia powierzchni roboczych, a inne do przyborów kuchennych. Jedno jest pewne - choć wybór jest ogromny, liczy się głównie jakość oraz wydajność. Nie bez znaczenia pozostaje także skuteczność.

Wśród najpopularniejszych środków czystości można wymienić detergenty. To substancje, które nadają się do mycia naczyń, sztućców i przyborów kuchennych. Zawierają składniki usuwające tłuszcze i resztki jedzenia. W profesjonalnej kuchni restauracyjnej zaleca się te o neutralnym pH, aby nie uszkodzić powierzchni sprzętu. Mogą być używane zarówno ręcznie, jak i w zmywarkach przemysłowych. Nie mniej popularne są dezynfektanty, czyli środki chemiczne służące do eliminacji bakterii i innych mikroorganizmów. Niezbędne zwłaszcza w miejscach przechowywania produktów spożywczych. Duże znaczenie mają również preparaty do mycia blatów, blach, pieców, grilli czy innych sprzętów. Zawierają często składniki rozpuszczające tłuszcz oraz kamień. Osad wapienny to zmora wielu kuchni restauracyjnych. Nie obędzie się bez profesjonalnych środków do jego usuwania. Z pewnością przydadzą się do czyszczenia ekspresów do kawy, czajników czy zmywarek. Natomiast jeśli chodzi o środki do czyszczenia podłóg, to należy zaznaczyć, że muszą one być skuteczne, ale nie mogą sprawiać, że powierzchnia posadzki będzie śliska. Oczywiście, podczas przeprowadzania zabiegów czyszczenia, mycia i dezynfekcji kluczowa jest rzetelność. Członkowie personelu powinni na bieżąco dbać o utrzymanie czystości powierzchni oraz sprzętu, nie odkładając tego na później.

Ofertę uzupełniają profesjonalne czyściwa gastronomiczne. Podobnie jak w przypadku środków czystości, ich użycie zależy od materiału sprzętu lub narzędzia. Idealne do zmywania naczyń i usuwania uporczywych zabrudzeń, w tym przywierających resztek jedzenia z garnków i patelni, są gąbki i druciaki. Jednak druciaki z metalu mogą rysować powierzchnie, dlatego warto wybierać te wykonane z delikatniejszego materiału. Nieodzowne w czyszczeniu parkietów oraz blatów są mopy, szczególnie z mikrofibry. Dobrze chłoną wodę i skutecznie usuwają zabrudzenia. Utrzymanie profesjonalnej kuchni w czystości zależy także od używania szczotek i zmiotek, które pozwolą sprzątnąć trudno dostępne miejsca. Z kolei gwarancją higieny są ręczniki papierowe jednorazowego użycia, nadające się zarówno do szybkiego wytarcia rąk, jak i przetarcia blatu po skończonej pracy. Alternatywą dla nich są wielorazowe czyściwa tekstylne.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<