
Bitwa na drobiowe smaki IV: walka o puchar rozstrzygnięta!
W dniach 8-10 kwietnia 2025 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się wielki finał Bitwy na drobiowe smaki IV. Poznaliśmy Mistrzów Drobiowego Smaku!
Bitwa na drobiowe smaki IV: Walka o puchar to ogólnopolski konkurs kulinarny kierowany dla uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Jego celem jest rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów, zachęcenie ich do korzystania z mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz promowanie polskiego drobiu.
Czwarta edycja konkursu uzyskała nową formułę. Spośród nadesłanych zgłoszeń wyłoniono 36 zespołów, które zmierzyły się w trzech rundach eliminacyjnych. Wstępna selekcja uczestników polegała na ocenie nadesłanych przepisów wraz ze zdjęciami przygotowanych potraw w ramach zgłoszenia konkursowego. Zwieńczeniem konkursu był wielki finał, w którym młodzi kucharze zawalczyli o Puchar Bitwy na drobiowe smaki.
Do finału zakwalifikowało się osiem drużyn:
1. Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
2. Jagoda Jankowska i Weronika Kopała z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
3. Jadwiga Gan i Natalia Krawczak z Publicznej Szkoły Gastronomicznej HO-GA Technikum we Wrocławiu.
4. Natalia Maciejczyk i Wiktoria Chaładaj z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie.
5. Martyna Książek i Mikołaj Sierakowski z Zespołu Szkół Agro - Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach.
6. Maja Burdzanowska i Kacper Pajewski z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 3 w Sosnowcu.
7. Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
8. Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysły Spożywczego w Kielcach.
Zwycięzcami czwartej edycji Bitwy zostali Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
Na drugim stopniu podium stanęła drużyna w składzie: Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Trzecie miejsce w konkursie zajęli Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
Gratulujemy!