![Bocuse d'Or Poland 2025 przed nami Bocuse d'Or Poland 2025 przed nami](assets/media/aktualnosci/bocuse_dor_poland_2025.jpg)
Bocuse d'Or Poland 2025 przed nami
Rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or. Kto zostanie kandydatem do reprezentowania Polski podczas jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie?
Niedawno poznaliśmy zwycięzców światowego finału Bocuse d'Or, a obecnie rozpoczyna się kolejny cykl konkursowy. Pierwszym etapem będą polskie eliminacje, które stanowią jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń gastronomicznych w kraju.
- Jestem jeszcze pod ogromnym wrażeniem wielkiego finału w Lyonie, podczas którego miałem zaszczyt pełnić rolę jurora technicznego i szczerze mówiąc to wspaniałe przeżycie obserwować determinację szefów kuchni w drodze po marzenia oraz obcować z największymi tuzami tego kulinarnego świata. Z niecierpliwością czekam na polski finał, a wcześniej preselekcje, gdyż mam nadzieję, że w tej edycji zobaczymy szóstkę zmotywowanych, ambitnych szefów, którzy podejmą w tym roku rękawicę i staną do trudnej walki o złotą statuetkę Bocuse d'Or Poland 2025, która jest przepustką do europejskiej selekcji - powiedział Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d'Or Poland.
Wydarzenie skupia wokół siebie m.in. szefów kuchni z kraju i zagranicy. Polska selekcja to pierwszy krok dla kucharzy, którzy chcą wejść do światowej kulinarnej ligi mistrzów.
- Przed nami już piąta selekcja Bocuse d'Or Poland pod moim zarządzaniem. Za każdym razem polskie eliminacje budzą we mnie ogromne emocje, gdy patrzę na tych młodych ludzi, którzy sięgają po swoje marzenia, gdy największe kulinarne nazwiska światowego formatu przyjmują zaproszenie do jury oraz gdy nasza rodzima gastronomia trzyma kciuki za powodzenie startujących i organizatorów - mówi Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d'Or Poland. -Tegoroczna edycja będzie nawiązaniem do jubileuszu 30-lecia startu Polaków w światowym finale w Lyonie. Wśród jury konkursu zobaczymy cr?me de la cr?me polskich i zagranicznych gigantów kulinarnych. Rok 2025 zaczął się dla nas wspaniale uczestnictwem szefa Adama Chrząstowskiego w jury technicznym w wielkim finale w Lyonie, dlatego liczę, że będzie to bardzo dobry bodziec dla najlepszych kucharzy w Polsce, aby wystartować w polskiej selekcji 2025 - dodaje Jacek Krawczyk.
Jak zapowiadają organizatorzy, wkrótce poznamy termin i miejsce wydarzenia.
Szczegóły dostępne na stronie www.bocusedorpoland.pl.