Bocuse d'Or 2025: finaliści

Bocuse d'Or 2025: finaliści

Już 6 listopada 2025 roku podczas targów HORECA i ENOEXPO w przestrzeni EXPO Kraków odbędzie się finał polskiej selekcji Bocuse d'Or Poland 2025. Przedstawiamy sylwetki kucharzy, którzy wezmą udział w konkursie.

Przed nami Bocuse d'Or, czyli wydarzenie, które wpisało się w kalendarz polskiej gastronomii. Konkurs odbywa się co dwa lata, przyciągając profesjonalistów, którzy zaprezentują umiejętności poparte kreatywnością.

A jest na czym bazować - zadaniem uczestników jest przygotowanie dania na talerzu oraz na platerze. Jakie składniki muszą wykorzystać? Danie na talerzu ma być skomponowane z piersi kaczej ze skórą z minimum dwoma rodzajami podrobów kaczych (wątróbka nie przetłuszczona, serca, żołądki, języki) z dowolnym sosem. Do tego minimum trzy dodatki (garnisz) z obowiązkowym użyciem: dyni (dowolnej) świeżej, gruszki polskiej świeżej, skorzonery świeżej i kaszy jaglanej.

Z kolei na platerze należy przygotować polędwicę wołową, ogon wołowy i dowolny sos z minimum dwoma roślinnymi dodatkami (należy pamiętać, że jeden z nich ma mieć przewagę węglowodanów i ma być przygotowany z użyciem grzybów leśnych świeżych polskich, ziemniaków polskich w dowolnej postaci, brukselki, buraka i pasternaku)

W finałowej rozgrywce wystąpią kucharze, którzy zostali wyłonieni przez Komitet Organizacyjny Bocuse d'Or Poland 2025. Oto oni!

Kamil Tłuczek (Grand Hotel, Rzeszów) - na co dzień szefuje w restauracji Patio. Jest srebrnym (2021) i złotym (2023) finalistą polskiej selekcji Bocuse d'Or Poland oraz narodowym reprezentantem Bocuse d'Or Europe 2024 w Trondheim. Wcześniej finalista Kulinarnego Pucharu Polski 2022, a także juror Trophee Mille Polska.

Mateusz Cheda (Hotel Binkowski Resort, Kielce) - kucharz z 13-letnim doświadczeniem w branży. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej z elementami azjatyckimi. Doświadczenie zdobywał w Kielcach, gdzie ukończył Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego. Odbył staż w pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin - Atelier Amaro. Uczestnik i laureat wielu konkursów kulinarnych m.in. Nestle Culinary Cup, Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie i Archimagirus.

Łukasz Marcinowski (Tres bien event food catering, Warszawa) - specjalizuje się w kuchni polskiej i staropolskiej, którą traktuje jako źródło inspiracji, a także kulinarnej tożsamości. W swoich daniach sięga po wpływy azjatyckie. Gotowanie traktuje jako formę opowieści o produkcie, emocjach i historii miejsca.

Patryk Studziński (Puro Hotel Halicka, Kraków) - Junior Sous Chef restauracji Halicka Eatery&Bar w Puro Hotel Kraków Kazimierz. Doświadczenie zdobywał w krakowskich restauracjach i hotelach. Finalista Bocuse d'Or 2023.

Błażej Szczepański (Biołi Trus, Sulęczyno) - zastępca szefa kuchni w restauracji Bioły Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie. Przygodę z gotowaniem rozpoczął od nauki w Technikum Gastronomicznym. W 2021 roku wyjechał do Gdyni, aby rozwijać się w fine diningu w restauracji Biały Królik u boku Marcina Popielarza. Występ w finale Bocuse d'Or traktuje zarówno jako okazję do rozwoju, jak i sprawdzian swoich umiejętności.

Tomasz Purol (White Marlin, Sopot) - pochodzi z Poznania, gdzie rozpoczął przygodę z gastronomią. Pierwsze kroki w karierze zawodowej szefa kuchni stawiał w poznańskim hotelu Blow Up Hall. Tryumfator Kulinarnego Pucharu Polski 2007. Zwycięzca V edycji programu Top Chef oraz juror konkursów kulinarnych. Od kilku lat karmi gości w sopockim White Marlinie.

Sześciu kucharzy, jeden zwycięzca. Kto nim zostanie? Przekonamy się już 6 listopada w Krakowie.