Bocuse d'Or 2025 - wkrótce wielki finał
Do rozpoczęcia wielkiego finału Bocuse d'Or zostały niespełna dwa miesiące. Od 26 do 27 stycznia 2025 roku w Lyonie rozegra się grande finale jubileuszowej 20. edycji jednego z największych konkursów kulinarnych na świecie.
Podczas wielkiego finału Bocuse d'Or 2025 uczestnicy z 24 krajów będą mieli 5 godzin i 30 minut na zaprezentowanie swojej kreatywności i zademonstrowanie techniki w ramach dwóch wyzwań.
O zwycięstwo w wielkim finale zawalczą: Wielka Brytania, USA, Maroko, Nowa Zelandia, Słowacja, Chiny, Włochy, Szwecja, Wietnam, Węgry, Kolumbia, Singapur, Łotwa, Japonia, Finlandia, Dania, Mauritius, Islandia, Kanada, Francja, Meksyk, Norwegia, Chile oraz Australia.
Tematem przewodnim plattera będzie powrót do korzeni kuchni francuskiej ze szczególnym uwzględnieniem produktów, takich jak dziczyzna, foie gras i herbata. Każdy szef kuchni będzie musiał przygotować danie dla 16 gości, którego głównym produktem będzie dziczyzna oraz trzy różne dodatki.
Pierwszym będzie placek z dziczyzną i foie gras podany w całości na talerzu. Drugi, podawany na ciepło i na talerzu, będzie daniem roślinnym, przyrządzanym wyłącznie z owoców pochodzących z kraju kandydata. Z kolei trzecia dekoracja, podana osobno, składać się będzie z 16 dwukolorowych ravioli, starannie zapieczętowanych i wypełnionych wybranymi przez szefa kuchni składnikami w towarzystwie klarowanego consommé z dziczyzny podanych na gorąco i zaparzonych herbatą.
Do motywu na talerzu kandydaci zostaną poproszeni o zaprezentowanie selera (korzenia i łodygi z liśćmi), ryby (stone bass) oraz homara. Choć użycie tych składników jest obowiązkowe, Międzynarodowy Komitet Organizacyjny pragnie, aby szefowie kuchni wykorzystywali swoje przepisy do podkreślania swojego narodowego dziedzictwa kulinarnego.
Fot. White Mirror