Bocuse d'Or: produkty obowiązkowe

Bocuse d'Or: produkty obowiązkowe

Przed nami kolejna krajowa selekcja, która odbędzie się 6 listopada 2025 roku w Krakowie podczas Targów HORECA. Poznaliśmy kandydatów, pora na tegoroczny temat!

W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści będą mieli do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie piersi kaczej ze skórą Cedrob z minimum dwoma rodzajami podrobów kaczych (wątróbka nie przetłuszczona, serca, żołądki, języki) z dowolnym sosem. Do tego minimum trzy dodatki (garnisz) z obowiązkowym użyciem: dyni (dowolnej) świeżej, gruszki polskiej świeżej, skorzonery świeżej i kaszy jaglanej.

Finaliści muszą także zaprezentować danie na platerze przygotowane z polędwicy wołowej Sokołów, ogona wołowego i dowolnego sosu w akompaniamencie minimum dwóch dodatków roślinnych, w tym jeden z przewagą węglowodanów przygotowany z użyciem grzybów leśnych świeżych polskich, ziemniaków polskich w dowolnej postaci, brukselki, buraka (dowolny kolor) i pasternaku.

W tym roku nowością będzie dodatkowe danie jednogarnkowe wydane zaraz po serwisie dań na platerze, które kandydaci będą zobowiązani przygotować na bazie: mąki pełnoziarnistej żytniej, wędzonego twarogu i jaj kurzych z dowolnymi roślinami (bez użycia mięsa, ryb i owoców morza).

Zwycięzca polskiego finału będzie miał okazję wystąpić wśród 20 najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu podczas europejskiej selekcji wiosną 2026 roku, a tym samym reprezentować Polskę w drodze do Wielkiego Finału w Lyonie.

Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d'Or Poland i agencja Smarten PR

Partnerami konkursu są: Sokołów, San Pellegrino, Chefs Culinar, ChemaN, Targi HORECA, Lavazza, DUDA FOODSERVICE