Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Już 24 kwietnia odbędzie się wielki finał konkursu "Chefs en Or - Polska Edycja", organizowanego przez Transgourmet i Selgros. Po eliminacjach nadszedł czas na finałową bitwę mistrzów, gdzie uczniowie szkół gastronomicznych zawalczą o tytuł najlepszego kucharza. 

Tematem tegorocznego wielkiego finału będzie danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów. Wyzwaniem dla uczestników będzie nie tylko kreatywność, ale także precyzja w przygotowaniu 6 porcji o maksymalnej gramaturze 180 gramów, w czasie nieprzekraczającym 1 godziny i 30 minut. W skład jury wchodzą eksperci:

  • Tomasz Ziółkowski -  zawodnik Narodowej Reprezentacji Kucharzy, szef kuchni Silver Catering, Laureat Kulinarnego Pucharu Polski i wielokrotny zwycięzca konkursów kulinarnych, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
  • Łukasz Wódz - laureat Kulinarnego Pucharu Polski, uczestnik wielu konkursów kulinarnych, trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
  • Weronika Gurynow - zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie 2024, laureatka wielu konkursów kulinarnych w tym Chefs en Or 2022, zawodniczka Narodowej Reprezentacji Kucharzy Juniorów.
  • Bartosz Peter - przewodniczący jury, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, zdobywca wielu tytułów i nagród w konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie. kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, która na ostatniej Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie zdobyła dwa srebrne medale.

Wielki Finał to nie tylko rywalizacja, ale również okazja do podziwiania talentów młodych adeptów kuchni, którzy poprzez swoje pasje i umiejętności inspirowani są do tworzenia prawdziwych dzieł kulinarnej sztuki. Na zwycięzców oraz ich szkoły czekają wyjątkowe nagrody. Laureat I miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.

Lista finalistów edycji 2024

  • Anna Kochańska - Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie
  • Jan Dróżdż - Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Mateusz Rutkowski - Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
  • Maria Lech - Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie
  • Jadwiga Gan - Publiczna Szkoła Gastronomiczno-Hotelarska we Wrocławiu
  • Nikita Vikhrov - Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Antoni Nowakowski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Jakub Kardaszewicz -   Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
  • Michał Świątkowski - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
  • Natalia Kalenik - Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

Transgourmet i Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie szefów kuchni m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Poprzednie edycje konkursu cieszyły się wielkim zainteresowaniem wśród uczniów. W tym roku jury po raz kolejny stanęło przed

Relację z finału zmagań młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie można śledzić na Instagramie Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz na profilu Facebook.