Co trzeci Polak chciałby jeść bardziej roślinnie, ale nie potrafi przyrządzać smacznych dań bez mięsa

Co trzeci Polak chciałby jeść bardziej roślinnie, ale nie potrafi przyrządzać smacznych dań bez mięsa

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez instytut badawczy IQS na zlecenie MAX Premium Burgers, Polacy coraz częściej planują całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety. Co czwarta Polka i prawie co piąty Polak chce dokonać tej zmiany w ciągu najbliższych 2-3 lat. Hamują ich przed tym nie tylko nawyki żywieniowe wyniesione z domów, ale przede wszystkim brak pomysłów samodzielnego przyrządzania smacznych, roślinnych posiłków.

W ciągu ostatnich kilku lat Polacy znacząco otworzyli się na opcje roślinne. Obecnie, jak pokazują wyniki najnowszego badania IQS, aż 42% z nas spożywa posiłki bez produktów odzwierzęcych min. 3-4 razy w tygodniu. Ograniczamy konsumpcję mięsa zwierzęcego (ok. 1/3 Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy) oraz spożycie tłuszczów zwierzęcych i wędlin (ok. jedna czwarta Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy). Wprowadzamy te zmiany z różnych pobudek - troski o klimat lub los zwierząt, zaleceń lekarskich czy indywidualnych preferencji smakowych. Całkowite przejście na dietę roślinną wciąż pozostaje jednak wyzwaniem - szczególnie wtedy, kiedy nie lubimy eksperymentować w kuchni, z domu rodzinnego znamy jedynie przepis na domowe mielone czy schabowe i nie mamy doświadczenia w przygotowywaniu dań bez mięsa. Pod ostatnim z tych stwierdzeń podpisuje się ponad jedna trzecia z nas (36%).

Idealnym rozwiązaniem dla takich osób jest wypróbowywanie pozycji roślinnych - chociażby na bazie soi, fasoli mung czy grochu - poza domem, w miejscach oferujących w tym zakresie jak największy wybór. Jeżeli wybrany posiłek nam posmakuje, zyskujemy dodatkową motywację do bycia konsekwentnym w niejedzeniu mięsa i większą odwagę do samodzielnego testowania roślinnych przepisów. Prawie 60% osób, które kiedykolwiek spróbowały "zielonego" posiłku w restauracji szybkiej obsługi uważa, że dania tego typu są równie smaczne jak dania mięsne lub zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego.