Debiut restauracji Dřevny Kocur w stolicy

Debiut restauracji Dřevny Kocur w stolicy

Po Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu, restauracja Drevny Kocur otwiera się w stolicy. Warszawiacy znajdą lokal w budynku The Form. Co w menu? Czeskie smaki: od utopenców, gulaszu wołowego i pieczonej kaczki, aż po knedle.

Uczta w czeskim stylu

Czeska tradycja kulinarna wyrasta z lokalnych składników, domowych receptur i rodzinnych historii. Królują w niej aromatyczne mięsa i wyraziste sery oraz klasyki takie, jak smažyny sýr czy utopence.

- Mimo zakorzenienia w tradycji, kuchnia czeska jest otwarta na współczesne gusta, bogata w smaki i niepozbawiona finezji. Przede wszystkim jest to jednak jedzenie domowe, a my z racji sąsiedztwa jesteśmy trzecią nacją, obok Niemców i Słowaków, najchętniej odwiedzającą Czechy - mówi Anna Kruk, właścicielka sieci restauracji Dřevny Kocur.

Czeska klasyka w warszawskim menu

Menu Dřevnego Kocura to lekcja czeskiego folkloru. Kultową przystawką jest utopenec. To danie-legenda, które dzieli ludzi na dwa obozy: zagorzałych fanów i tych, którzy dopiero muszą się przełamać. Utopenec (dosłownie "topielec") to špekáček czyli tłusta kiełbasa z kawałkami słoniny, "utopiona" w słodko-kwaśnej zalewie z ogromną ilością cebuli, octu i przypraw. Legenda głosi, że twórcą przepisu był młynarz Šamánek, który utonął przy naprawie młyńskiego koła. Inni twierdzą, że nazwa pochodzi po prostu od "topienia" mięsa w marynacie.

Nie ma bardziej czeskiego symbolu niż knedliki. W Czechach traktowane jak chleb, a wielu Polaków myśli o nich jak o "parowcach" czy "pampuchach", lecz nic bardziej mylnego. W menu Dřevnego Kocura królują tradycyjne houskové knedlíky (bułczane). Czesi mawiają, że knedlik to ich chleb powszedni, a jego historia sięga średniowiecza. Początkowo słowo knedlík oznaczało kulki lub szyszki mięsne obtoczone w rozmoczonej bułce, a obecną, puszystą formę zyskał w XVIII wieku, kiedy zaczęto dodawać do nich mąkę. W Dřevnym Kocurze serwowane w towarzystwie pieczonej kaczki, z modrą kapustą, do golonki w ciemnym piwie czy klasycznego gulaszu wołowego, lub na słodko jako deser z musem truskawkowym i bitą śmietaną.

W karcie pojawią się miedzy innymi: guláš s knedlíkem, vepřová žebra - wieprzowe żeberka, koleno na pive - golonka pieczona w ciemnym piwie podawana z chrzanem i musztardą, pečená kachna - pół pieczonej kaczki z modrą kapustą i knedlami, havransky krůtí stehna - drobno krojony udziec z indyka przygotowany w tradycyjny morawski sposób, deski dla "bardzo głodnych" - w tym ?masový pokrm pro tři?, czyli ogromna decha mięs dla 3 osób.

 Dla wegetarian przygotowano nie tylko smažený sýr (zarówno żółty, jak i camembert) z domowym sosem tatarskim, ale też lżejsze sałatki czy zupę czosnkową (cesnečka).