Degustacja z rybą w roli głównej

Degustacja z rybą w roli głównej

W sobotę, 29 marca 2025 roku, w hotelu Jakubus w Jakubowicach odbyła się pierwsza kolacja degustacyjna - szefowie kuchni przyrządzili ryby prosto z województwa opolskiego.

Menu degustacyjne inspirowane bogactwem Opolszczyzny przygotowali: Marcin Bielec, Kamil Klekowski, Karolina Mazur, Anastasia Vasylenko, Volodymyr Vasylenko i Vladlen Shkrobotko.

- To wyjątkowe wydarzenie kulinarne na stałe zagości w naszym kalendarzu, celebrując lokalne tradycje i najwyższą jakość regionalnych produktów - mówi Marcin Bielec, szef kuchni i zastępca dyrektora hotelu Jakubus.

Amuse- bouche

  • Chleb/ hummus z solonych anchovies/ paprykarz/ ceviche z karpia opolskiego/ masło aromatyzowane skorupiakami

Menu

  • Matias/ kwaśne jabłko/ piklowana dynia/ rokitnik
  • Salceson z szyjek rakowych/ kiszona morela/ majonez
  • Chablis/ocet ze słodkich pomidorów
  • Żurek z opolskiego karpia
  • Czarniak/ pikle/ majonez wasabi
  • Pstrąg/ wędzony ziemniak/ kalafior/ kawior
  • Sorbet gruszkowy z cytrusami
  • Kołocz z serem/ wiśnie z nalewki/ ziarno kakaowca