Diamentowy jubileusz Sofitel

Diamentowy jubileusz Sofitel

26 czerwca 2024 roku w restauracji La Brasserie Moderne odbyła się uroczysta kolacja na cztery ręce. Szefowie kuchni Paweł Kałuski z Sofitel Warszawa Victoria oraz Tomasz Iwańca z Sofitel Grand Sopot przygotowali specjalne 5-daniowe menu inspirowane najsłynniejszymi diamentami świata.

Zaproszeni goście mogli delektować się tatarem ze strusia, consomm? homarowym z pierożkiem z langustynką, filetem z kulbina czy też górką cielęcą z puree z batatów z krokietem ziemniaczanym. Zwieńczeniem tej kulinarnej podróży był deser inspirowany czarnym diamentem Enigma o smaku czarnej porzeczki, limonki z chrupką truskawkową. Wieczór uświetnił występ skrzypaczki, Patrycji Piekutowskiej, która zadedykowała dyrektor generalnej oraz wszystkim ambasadorom Sofitel Warsaw Victoria swój utwór "Paryż".

Marka przez cały rok będzie prezentowanych wiele niespodzianek, aby uczcić 60. rocznicę swojego istnienia. Celem potwierdzenie filarów marki, od francuskiego zapału i zaangażowanego luksusu po kulturę serdecznych usług i wdrożenie charakterystycznego łącza kulturowego.

Sofitel od 60 lat szerzy francuską sztukę życia na całym świecie. 26 czerwca 1964 roku Sofitel otworzył swój pierwszy hotel w Strasburgu w Alzacji. Region, który uosabia wszystko, co Francja ma do zaoferowania - wyśmienitą kuchnię, malowniczą architekturę i wyjątkowe krajobrazy.

Dziesięć lat później marka wkracza na ścieżkę międzynarodowej ekspansji, mając na uwadze jeden cel: wdrożyć swoje know-how na każdym kontynencie, podkreślając to, co wyróżnia każde miejsce docelowe. Sofitel to pierwsza francuska marka luksusowych hoteli działająca na wszystkich kontynentach - w Europie, Ameryce Północnej i Południowej, Oceanię, Afrykę i Azji.

Sofitel Warszawa Victoria został otwarty jesienią 1976 roku jako hotel Victoria Intercontinental. W 2001 roku dołączył do grupy Accor i zmienił nazwę na Sofitel Warsaw Victoria. W 2026 roku będzie obchodził swój jubileusz 50-lecia.

- Bardzo się cieszę że szefowie kuchni dwóch ikonicznych polskich hoteli: Victorii i Granda działających pod marką Sofitel połączyli siły, by zabrać nas w tę wyjątkową podróż pełną kulinarnych uniesień, inspirowaną najrzadszymi diamentami świata. Dziś w restauracji La Brasserie Moderne gościmy reprezentantów ze świata polityki, kultury, nauki, sztuki, mediów i biznesu - przyjaciół Sofitel Warsaw Victoria. Dziękuję że jesteście z nami w tym wyjątkowym dniu, by celebrować 60, diamentową rocznicę urodzin Sofitel. Chciałabym wykorzystać ten moment i podziękować, że jesteście z nami na co dzień. Bez Was - Waszej energii, oczekiwań, potrzeb, emocji, aktywności to miejsce nie byłoby takie jakie jest. To Wy wyznaczacie nam kierunek. To wy budujecie naszą pasję do gościnności. To Wy kształtujecie nas jako hotelarzy. Dziękujemy -  mówi Aneta Lewandowska, dyrektor generalna Sofitel Warsaw Victoria.

Źródło: Sofitel