Drobiowe trio - kurczak, indyk i kaczka
Wybierając się do większości restauracji, w menu ujrzymy liczne pozycje, w których ważną rolę odgrywa drób. W odróżnieniu od dań roślinnych, w daniach mięsnych możemy przebierać. Eksperci przewidują, że pozycja rynku mięsa będzie stabilna. Zachwiać nią mogą jedynie wybory konsumenckie związane z ceną poszczególnych rodzajów mięsa.
Nie ulega wątpliwości fakt, że Polacy jeszcze długo nie zrezygnują z dań mięsnych i będą je zamawiać w lokalach gastronomicznych czy przygotowywać we własnych kuchniach. Branża gastronomiczna ma jednak ważne zadanie, które już teraz bardzo dobrze wypełnia - serwować dobre smakowo i jakościowo mięso swoim gościom, by z zadowoleniem zamawiali je przy kolejnych okazjach. Badania pokazują, że ulubionym mięsem Polaków jest drób. Popularność tego rodzaju mięsa w naszej diecie jest wynikiem pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych, powszechnej dostępności mięsa drobiowego, szybkiego czasu przygotowania oraz dziedzictwa kulinarnego.
To ważny segment przemysłu spożywczego, który ma ogromne znaczenie zarówno pod względem gospodarczym, jak i żywieniowym. Wiele krajów na świecie prowadzi intensywną produkcję mięsa drobiowego. Duże zakłady hodowlane są odpowiedzialne za masową produkcję, a wiele z nich jest zautomatyzowanych, co przyczynia się do efektywności i konkurencyjności cenowej. Rynek mięsa drobiowego oferuje różnorodne produkty, takie jak filety, udka, skrzydełka, piersi, mięso mielone, wędliny i kiełbaski. Ponadto popularnością cieszą się obecnie produkty przetworzone, takie jak nuggetsy czy faszerowane mięso drobiowe.
W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania mięsem drobiowym, jako bardziej ekologiczną, zdrowszą alternatywą dla mięsa czerwonego, ponieważ jest uboższe w tłuszcze nasycone. Stanowi również źródło białka, witamin i minerałów. Warto podkreślić, że, w miarę jak konsumenci stają się bardziej świadomi wpływu produkcji mięsa na środowisko, rośnie popularność kurczaka, indyka i kaczki, które postrzega się, jako źródła białka bardziej przyjazne dla klimatu. Oczywiście, wraz ze wzrostem produkcji mięsa drobiowego, pojawiają się również wyzwania związane z dobrostanem zwierząt, zdrowiem publicznym i środowiskiem. Dlatego producenci mięsa drobiowego oraz liczne instytucje rządowe, a także międzynarodowe, pracują nad regulacjami i standardami dotyczącymi produkcji.
Co świat myśli o kurczaku?
Najbardziej znanym regionem świata, który wykorzystuje produkt w całości, jest Azja. Wiemy przecież o przyrządzaniu bardzo popularnych w Chinach kurzych łapek czy kontrowersyjnym daniu z kuchni Azji Południowo-Wschodniej,zwanym balut, czyli ugotowanych jajach z w pełni uformowanymi pisklętami w środku. Te praktyki w zachodniej części globu często budzą odrazę, a nawet obrzydzenie. Natomiast Azjaci nauczyli się wykorzystywać każdą część produktu, która może być jadalna dla człowieka. Dość powiedzieć, że drób w kuchni azjatyckiej odzwierciedla bogactwo i różnorodność tradycji kulinarnej tego kontynentu. Od pikantnych potraw, do delikatnych zup, jest on nieodłącznym elementem wielu kulturowych specjałów, które przyciągają smakoszy z całego świata.
Idąc dalej po rozległej mapie świata, dochodzimy do Stanów Zjednoczonych. Tam również nie brakuje fanów drobiu. Myślę, że można powiedzieć, że odgrywa on kluczową rolę w kształtowaniu amerykańskiej palety smaków, od świątecznej uczty z grającym pierwsze skrzypce indykiem, do szybkich posiłków w fast foodach. Za bardzo popularną formę obróbki uchodzi smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie. Kurczak smażony w głębokim tłuszczu to specjał amerykańskiego Południa. Chrupiąca skórka i soczyste mięso czynią go ulubieńcem wielu osób, nie tylko Amerykanów. Z kolei pochodzące z Buffalo w stanie Nowy Jork skrzydełka w pikantnym sosie to popularny przysmak, podawany często podczas oglądania meczów i spotkań towarzyskich. Widać zatem zupełnie inne podejście do jedzenia. Utrwalony stereotyp fast foodu, jako jednego z podstawowych sposobów żywienia Amerykanów, czy jedzenia produktów zawierających liczne dodatki i wzmacniacze smaku, zmienia również podejście do drobiu oraz sposobu jego serwowania.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<