Dyniowe smaki jesieni według szefa kuchni restauracji Nova Wola
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. To niezwykle uniwersalne warzywo, które doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, a dodatkowo - jest pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola zdradza przepisy na dania, które uczynią dynię główną bohaterką Twojego jesiennego menu.
Jesień w pełni, a to oznacza, że na straganach i stoiskach pojawiają się różnorodne, wielobarwne odmiany dyni, które tylko czekają na to, aby znaleźć miejsce w kulinarnym jadłospisie. Warto ją do niego włączyć nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Dynia bogata jest w przeciwzapalny beta-karoten, witaminy C i E, a także cenne składniki mineralne, które usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Ale co najważniejsze, wspaniale smakuje!
- Dynia to warzywo o soczystym, delikatnie słodkim miąższu. Ze względu na swój łagodny, nieco neutralny smak, daje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma daniami i można ją przyrządzić na różne sposoby. Co więcej, dynia kocha przyprawy, szczególnie te korzenne i pikantne, dlatego jest świetną bazą dla aromatycznych i rozgrzewających potraw, które szczególnie lubimy jesienią - mówi Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola.