Dyniowe smaki jesieni według szefa kuchni restauracji Nova Wola

Dyniowe smaki jesieni według szefa kuchni restauracji Nova Wola

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. To niezwykle uniwersalne warzywo, które doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, a dodatkowo - jest pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola zdradza przepisy na dania, które uczynią dynię główną bohaterką Twojego jesiennego menu.

Jesień w pełni, a to oznacza, że na straganach i stoiskach pojawiają się różnorodne, wielobarwne odmiany dyni, które tylko czekają na to, aby znaleźć miejsce w kulinarnym jadłospisie. Warto ją do niego włączyć nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Dynia bogata jest w przeciwzapalny beta-karoten, witaminy C i E, a także cenne składniki mineralne, które usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Ale co najważniejsze, wspaniale smakuje!

- Dynia to warzywo o soczystym, delikatnie słodkim miąższu. Ze względu na swój łagodny, nieco neutralny smak, daje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma daniami i można ją przyrządzić na różne sposoby. Co więcej, dynia kocha przyprawy, szczególnie te korzenne i pikantne, dlatego jest świetną bazą dla aromatycznych i rozgrzewających potraw, które szczególnie lubimy jesienią - mówi Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola.