
Dzień Matki: restauracja zamiast kwiatów
To szczególny dzień, który jeszcze niedawno oznaczał bukiet kwiatów, kartkę z życzeniami czy ciasto. Dziś coraz więcej dorosłych dzieci wybiera inny sposób świętowania - niezapomniane doświadczenia przy restauracyjnym stole.
Ten pozornie prosty gest niesie ze sobą jednak coś znacznie głębszego. Nie chodzi tylko o wspólny posiłek, ale o zmianę perspektywy - tym razem to nie mama gotuje, a dla niej przygotowywany jest wykwintny posiłek. W spokoju, w otoczeniu piękna, w jej ulubionej restauracji i bez pośpiechu. Dziś to ona jest najważniejsza, a my w ten sposób dziękujemy za wszystkie domowe obiady, w które wkładała całe serce.
- To właśnie dlatego restauracja staje się tak ważnym miejscem. Tu łatwiej powiedzieć ?dziękuję?, nawet jeśli mówi to za nas idealnie dobrane wino, ciepło światła i wybór wykwintnych dań, których nie trzeba gotować samemu - mówi Mariusz Piórkowski, współzałożyciel i prezes platformy rezerwacyjnej MojStolik.pl.
Restauracja stała się dziś scenografią emocji - widać to w liczbach. W niedzielę, 26 maja 2024 roku, czyli w Dzień Matki, użytkownicy serwisu MojStolik.pl złożyli 4331 rezerwacji dla niemal 18 800 osób. Tydzień wcześniej było ich 2633 dla niespełna 12 tysięcy.
- Wzrost o ponad 60 procent jasno pokazuje, że kolacja dla mamy stała się czymś więcej niż tylko modą. To nowy język wyrażania miłości i troski - zaznacza Piórkowski.
Jeszcze lepiej widać skalę zmiany, gdy porówna się te dane z 2023 rokiem, wówczas w Dzień Matki zanotowano 2840 rezerwacji dla 10 998 osób. W ciągu zaledwie roku liczba rezerwacji wzrosła o ponad 50 procent, a liczba gości aż o 70 proc. W tym samym czasie proporcja osób przypadających na rezerwację pozostała niemal niezmienna.
Zmiana w podejściu do Dnia Matki to także efekt przesycenia rzeczami materialnymi. Według raportu KPMG ?Rynek dóbr luksusowych w Polsce? z 2024 roku, aż 39 procent Polaków deklaruje, że woli wydawać pieniądze na doświadczenia niż na rzeczy.
- Wielu z nas, a już z pewnością nasze mamy, w pamięci wciąż przechowuje tamte lata, w których nie mogły sobie na to pozwolić, bo to one odpowiedzialne były za to, co znalazło się na stole. Dzień Matki w restauracji to więc nie sezonowa moda. To nowy rytuał pokolenia, które nauczyło się mówić ?kocham cię? inaczej - przez gest, czas, przez świadome docenienie miłości, która nigdy niczego nie oczekiwała w zamian. A jeśli coś zostaje z nami na zawsze, to właśnie takie wieczory i ponadczasowe wspomnienia - podsumowuje Mariusz Piórkowski.