Dzień Wina Pomarańczowego!

Dzień Wina Pomarańczowego!

Październik to magiczny czas dla miłośników wina na całym świecie, a szczególnie dla tych, którzy pokochali różne rodzaje wina. Ten miesiąc jest wyjątkowy nie tylko ze względu na sezon winobrania, ale także z powodu Dnia Wina Pomarańczowego, który obchodzimy 6 października.

Mimo, że dla niektórych to wciąż mało znany termin, trzeba zaznaczyć, że to właśnie te butelki zyskują, z sezonu na sezon, coraz większą popularność. Jednak nie dajcie się zwieść nazwie! Wynika ona nie ze smaku, lecz barwy i metody produkcji. Wobec tego wino tego typu plasuje się między winem białym, różowym a czerwonym. Powstaje ze szczepów białych, ale jest poddawane, dłuższemu niż zwyczajowo, leżakowaniu na skórkach, czyli technice skin contact. Dzięki temu zyskuje nie tylko pomarańczowy czy bursztynowy kolor, ale też cięższą strukturę, delikatne taniny oraz aromaty suszonych kwiatów i owoców. Ten szczególny rodzaj wina, chociaż trudny przy pierwszym poznaniu, doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie degustacji długo dojrzewających, twardych serów, wędzonych ryb, a nawet kiszonek, do których zazwyczaj niełatwo dobrać odpowiednią butelkę - pisze Marcin Krzystolik, Head Sommelier w winiarni Mine Wine w Poznaniu.