
Efekt wow na grillu
Czarne bułki z wędzonym serem, ryby z Bleu d'Auvergne, a może szaszłyki z halloumi? Zbliża się sezon grillowy, a wraz z nim poszukiwania nowych pomysłów na niebanalne dania z rusztu. Dominika Reich, ambasadorka smaku, ekspertka zajmująca się poszukiwaniem nowych połączeń smakowych oraz różnymi gatunkami sera, zdradza, jak twórczo wykorzystać ten produkt na grillu, żeby zachwycić swoich gości.
Jakie są Pani ulubione przepisy na dania z grillowanym serem? Może jakaś kompozycja, która zawsze zachwyca?
- Doskonałą przekąską, którą wszyscy uwielbiają, są grzanki z grilla z różnymi gatunkami sera. Wystarczy pokroić grubiej bagietkę lub chałkę, położyć ją na rozgrzany grill i posypać ulubionym serem lub kilkoma rodzajami. Dobrze sprawdzi się klasyczna gouda, emmentaler czy cheddar, ale także sery pleśniowe, wędzone czy te z porostem białej pleśni jak brie czy camembert. Jest to także świetna zabawa, kiedy goście sami komponują swoje grzanki i miksują smaki serów. Takie grzanki możemy podać jako przekąskę lub dodatek do sałat czy grillowanych mięs i warzyw.
A gdyby chciała Pani zaskoczyć swoich gości...
- Polecam spróbować grillowanych ryb z serami z niebieską pleśnią. Niewielki kawałek francuskiego Bleu d'Auvergne włożony do pstrąga zmieni jego smak i nada mu kremowej finezji. Ser pleśniowy sprawdzi się też doskonale do łososia oraz piersi z kurczaka i indyka. Kolejnym hitem letniego grillowania może być wegetariański burger z wędzoną scamorzą. Jeśli uda nam się je kupić, to czarne bułki z wędzonym serem dadzą spektakularny efekt WOW na grillu! Te nieoczywiste połączenia naprawdę potrafią zaskoczyć gości i sprawić, że letnie grillowanie nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Które sery nadają się najlepiej do grillowania, a których powinniśmy unikać? Jakie cechy powinien mieć ser idealny na grilla?
- Teoretycznie możemy położyć na grilla każdy ser, ale w zależności od jego właściwości i struktury zachowa się on inaczej. Większość znanych nam serów pod wpływem wysokiej temperatury po prostu się roztopi. Daje nam to możliwość przygotowania warzyw zapiekanych z serem, piersi kurczaka z serową pierzynką, cheeseburgerów lub szwajcarskiego przysmaku raclette. Jeśli chcemy, aby ser zachował swoją strukturę, podgrzał się i zarumienił w kawałku, to warto sięgnąć po specjalne jego rodzaje. Doskonale sprawdzi się cypryjski ser halloumi, sery wędzone takie jak włoska scamorza czy rodzimy oscypek, a także tofu. Moją wskazówką jest, aby wcześniej zamarynować tofu, nadając mu niecodzienny smak. W sezonie grillowym możemy przygotować marynaty ze świeżych przypraw oraz wszelkie warianty pesto. Mam jeszcze jedną propozycję dla wegetarian ? hamburger z camembertem. Niewielki camembert ugrillowany w całości będzie świetnym dodatkiem także do sałat i białych mięs.
Halloumi zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Skąd pochodzi ten ser i jak najlepiej wykorzystać go na grillu?
- Oryginalny halloumi to ser podpuszczkowy, produkowany na Cyprze z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Takie autentyczne produkty są już łatwo dostępne w polskich sklepach. Jego zwarta, wilgotna struktura oraz wyjątkowy smak sprawiły, że zdobył uznanie na całym świecie. Co czyni halloumi gwiazdą grillowania? Przede wszystkim to, że nie roztapia się pod wpływem wysokiej temperatury - pięknie się za to rumieni, zachwyca złotym kolorem, chrupiącą skórką i charakterystycznym smakiem. Moim ulubionym sposobem na wykorzystanie halloumi są kolorowe szaszłyki. Wystarczy przełożyć serowe kostki plastrami cukinii, bakłażana, kawałkami papryki i krążkami cebuli - taka kompozycja daje wspaniały, lekki efekt. Dla miłośników mięsa polecam wzbogacić szaszłyki kawałkami zamarynowanej wcześniej piersi kurczaka lub indyka. Halloumi sprawdza się też doskonale jako samodzielny dodatek do sałat - to prawdziwy grillowy hit!
Jakie polskie sery mogłyby konkurować z halloumi jako alternatywy do grillowania? Czy mamy rodzime tradycje serów, które zachowują strukturę w wysokiej temperaturze?
- Z polskich alternatyw sięgajmy przede wszystkim po oscypka, który w wersji grillowanej jest uwielbianą przekąską. Małe oscypki można użyć także do skomponowania serowych szaszłyków. Mają one wyrazisty smak - zwłaszcza jeśli wybierzemy wersję wędzoną. Tu dobrze zagra połączenie z bakaliami, suszoną morelą lub śliwką, a także letnimi owocami i ziołami, chociażby arbuzem i miętą. Eksperymentujmy!
Skoro o eksportowaniu mowa, to jakie sosy, dipy czy konfitury najlepiej komponują się z grillowanymi serami? Może jakieś domowe przepisy, które warto przygotować?
- Jako dodatek do grillowanych serów sprawdzą się zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki. Konfitury z żurawiny, a także te przełamane świeżością cytrusów i pigwy, będą doskonałym kontrastem dla ciepłych, serowych przysmaków. Do przygotowania dipu możemy użyć także balsamico wymieszanego z miodem, sokiem z pomarańczy i ziołowymi dodatkami, takimi jak tymianek, rozmaryn, chilli, czosnek. Warto też zajrzeć do domowej spiżarni ? być może znajdziemy w niej konfiturę z dyni, pomarańczy, pigwy bądź gruszek, która okaże się świetnym towarzystwem dla serowych potraw z grilla.
Jakie napoje najlepiej komponują się z serami z grilla?
- Na gorący grillowy sezon polecam lekkie, schłodzone trunki. Do opiekanych serów idealne będą białe, zaokrąglone wina np. ze szczepu chardonnay, także te, które były leżakowane w beczce. Podkreślą one dymny smak naszych serowych dań. Dobrze sprawdzą się także odpowiednio schłodzone lekkie wina różowe, które charakteryzują się często aromatami czerwonych owoców i ziół. Cydry, czyli lekkie wina musujące zrobione z jabłek, będą także doskonałym kompanem serowej uczty.