Finał Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Finał Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

27 czerwca 2024 roku odbyła się gala finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, goszcząc uczestników wydarzenia w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Po powitaniu zebranych gości, opowiedzieli o idei i misji Akademii, projektu, który w drugiej edycji wyłonił 24 uzdolnionych uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest pomaganie młodym kucharzom
w pielęgnowaniu i rozwijaniu pasji do sztuki kulinarnej na najwyższym światowym poziomie, a także inspirowaniu ich do stawania się przyszłymi znanymi i docenianymi szefami kuchni. Dlatego przez cały rok akademicki 2023/2024 zdobywali kulinarne umiejętności i doświadczenie pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych, cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.

Studenci mieli możliwość uczestniczenia w cyklu 15 warsztatów, które odbywały się w polskich studiach kulinarnych w: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Chef's Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Na chwilę przed rozpoczęciem części oficjalnej, zaproszonym gościom wyświetlone zostały nieemitowane dotychczas materiały filmowe, które obrazowały starania studentów w procesie edukacji na przestrzeni ostatnich 10. miesięcy. Sentymentalną podróż zwieńczył koncert Klaudii Kulik, współpracującej z Orkiestrą Reprezentacyjną SGGW.

Uroczystą cześć wieczoru rozpoczęła Ceremonia Wręczenia Dyplomów, która zgromadziła na scenie wszystkich absolwentów odbierających dyplom z rąk założycielki Akademii - Elżbiety Nitsze. Było to oficjalne zakończenie roku akademickiego 2023/2024.

Kulminacyjnym punktem wieczoru była Ceremonia Wręczenia Nagród dla najzdolniejszych studentów rocznika. Decyzje o tym, kto stanął na podium, opierały się na punktach kwalifikacyjnych przyznawanych przez trenerów kulinarnych podczas warsztatów przez cały rok.

Laureatem nagrody głównej został Patryk Szymański z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Będzie miał okazję uczestniczyć w stażu w restauracji Osteria Francescana w Modenie we Włoszech, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin, pod okiem szefa kuchni Massimo Bottury. Najlepszym cukiernikiem okazał się Leon Tyrała, który otrzymał 5-dniowy kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska.

Nagrodę dla drugiego najbardziej uzdolnionego studenta, w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec połączonego z warsztatami kulinarnymi oraz zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG, otrzymał Przemysław Szulc (I wyróżnienie).

Patryk Szymański oraz Przemysław Szulc odebrali indeksy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na studia na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia.

Ogłoszono także nazwiska trzech wyróżnionych osób, które odbędą dwudniowe specjalistyczne szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts. Byli to: Natalia Pintera (IV wyróżnienie), Wiktor Wołczyk (III wyróżnienie) oraz Iwo Nowacki (II wyróżnienie).

Podobnie jak w ubiegłym roku, wyróżniono dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz Katarzyna Hryciuk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, otrzymały zaproszenia z rąk kierownik projektu, Anny Paprockiej, na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere.

Gratulujemy!