Finaliści Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni

Finaliści Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni

Już 12 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się finał konkursu "Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet", w którym zmierzą się szefowie kuchni wyłonieni przez jury. Umiejętności zaprezentuje sześć dwuosobowych zespołów z różnych regionów Polski.

Pierwszy etap konkursu "Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet" polegał na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse-bouche. Obowiązkowym składnikiem dania głównego był udziec cielęcy oraz surowa krewetka. Amuse bouche musiało być przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, wykorzystując resztki pozostałe po przygotowaniu dania głównego.

Jury konkursu wybrało sześć najlepszych zespołów. Wśród nich znaleźli się:

  • Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu - Restauracja Szeroka No 9, Toruń
  • Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk - Restauracja Lavenda, Poznań
  • Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki - Hotel H15 Boutique, Warszawa
  • Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś - Restauracja Żółty Słoń, Kielce
  • Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski - Tres Bien Event Food Catering
  • Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński - Compass Culinary Group

- Zeszłoroczny finał okazał się ogromnym sukcesem. Uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności, a laureaci pierwszej edycji Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni zwyciężyli też w finale Kulinarnego Pucharu Polski! Kibicuję naszym uczestnikom i wierzę, że udział w konkursie to szansa nie tylko na zdobycie nowych doświadczeń, ale także na zyskanie nowej perspektywy i budowanie swojej kariery w kuchniach na najwyższym poziomie - mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dowolne dodatkowe.

Tematem przewodnim finału są Mięsne Specjały, w których skład wchodzą: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do startu w Kulinarnym Pucharze Polski 2024. Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce.

Wydarzenie organizowane jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.