Fine dining dla miłośników teatru

Fine dining dla miłośników teatru

Warszawski Teatr Wielki i restauracja Opasły Tom oferują wyjątkowe doświadczenia kulturalno-kulinarne. W repertuarze teatru w nadchodzących dniach znajdą się wybitne dzieła operowe, baletowe i koncerty, m.in. Aida, Bolero, Borys Godunow, Cosi Fan Tutte, Don Kichot, La Boheme oraz Carmina Burana.

 Szef kuchni restauracji przy Wierzbowej, Konrad Kowalski, opracował specjalne menu teatralne, które będzie preludium do wszystkich spektakli w Teatrze Wielkim w Warszawie. Widzowie będą mogli zamówić w Opasłym Tomie potrawy inspirowane teatralnym repertuarem: 

Akt 1: 

wędzony łosoś, estragon, jabłko, jogurt chrzanowy, pieróg z ziemniakami i płynnym żółtkiem, trufla

 Akt 2: 

pieczone buraki, kefir, mięta, dziki ryż, świnia puławska, śliwka, kopytka, szałwia, kasztan

Akt 3:

karmelizowane jabłka, czerwone wino, cynamon, wanilia

 Dania w Opasłym Tomie to autorska interpretacja kuchni polskiej, nawiązująca jednocześnie do najlepszych wątków i tradycji kulinarnych z różnych regionów świata. Wyrafinowane, harmonijne kompozycje tworzone przez Konrada Kowalskiego wpisują się w charakter repertuaru najważniejszej warszawskiej sceny teatralnej, a bliskie sąsiedztwo restauracji i teatru sprzyja łączeniu sztuki i doświadczeń fine dining. Nie bez znaczenia jest też wygląd wnętrza Opasłego Tomu, który w 2020 roku został uznany przez Wallpaper Magazine za jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji na świecie.