Francuzi zachwycili się polskim burgerem. Zaraz spróbuje go cała Europa!

Francuzi zachwycili się polskim burgerem. Zaraz spróbuje go cała Europa!

Mowa o konkursie Burger Cup, który jest organizowany przez uniwersytet kulinarny "Chaud Devant!". Burger "Campa Na Wypasie" autorstwa Magdaleny Kiliańskiej, szefowej kuchni hotelu Campanile Wrocław Centrum, zwyciężył w polskich eliminacjach pierwszej edycji konkursu i wyruszył do Francji na europejski finał konkursu.

"Chaud devant!" jest popularnym we francuskiej gastronomii okrzykiem, który można przetłumaczyć jako "Uwaga! Gorące idzie!". Używają go kelnerzy, gdy wchodzą na salę restauracyjną z posiłkami dla gości. To ostrzeżenie dla odwiedzających restaurację, aby zeszli z drogi, jednocześnie jest to jeden z typowych elementów francuskiej kultury kulinarnej.

Jest to także nazwa akademii kulinarnej Louvre Hotels Group działającej przy hotelu Campanile Rungis Orly, zlokalizowanym 12 kilometrów od centrum Paryża, w centrum Marché d'intéret national de Rungis, jednego z największych na świecie targów ze świeżą żywnością.

Akademia kulinarna "Chaud devant!"

Akademia kulinarna "Chaud Davant!" jest miejscem stworzonym dla gastronomii, dzięki któremu pracownicy hoteli zrzeszonych w Louvre Hotels Group mogą rozwijać swoje talenty pod opieką szefów kuchni oraz specjalistów z innych obszarów związanych z organizacją i prowadzeniem hotelowych restauracji. Akademia w swoim programie oferuje naukę poprzez praktykę w ramach interaktywnych warsztatów, w których można uczestniczyć zarówno na miejscu, jak i za pośrednictwem innowacyjnych narzędzi zdalnego kształcenia.

Konkurs kulinarny Burger Cup

Ostatnio progi "Chaud Davant!" zawitała polska finalistka organizowanego przez francuską akademię międzynarodowego konkursu kulinarnego Burger Cup. Najpierw jednak musiała zmierzyć się z lokalną konkurencją podczas dwuetapowych eliminacji krajowych.

W pierwszym etapie jury konkursu wyłoniło 7 burgerów, które trafiły do menu restauracji w polskich hotelach Campanile i przez cały miesiąc walczyły o pierwsze miejsce. Laureata wyłoniono w ślepym głosowaniu kolegium złożonego z dyrektorów obiektów Campanile oraz na podstawie wyników sprzedażowych.

Największą popularnością cieszył się "Campa Na Wypasie" autorstwa Magdaleny Kiliańskiej. Zwycięski przepis stał się dla szefowej kuchni z Campanile Wrocław Centrum biletem do europejskiego finału konkursu.

We wtorek 13 września w Campanile Rungis Orly naszea reprezentantki rywalizowała z kucharzami z Francji, Belgii, Holandii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Zawodnicy realizowali swoje przepisy na żywo z udostępnionych przez organizatora składników. Musieli zmieścić się w wyznaczonym czasie. Mieli raptem godzinę na przygotowanie od podstaw trzech burgerów (dwóch do degustacji i jednego do zdjęcia). Po jej upływie prezentowali swoje dzieło przed jury złożonym z ekspertów akademii kulinarnej "Chaud Davant!".

Burger "Campa Na Wypasie" dał zwycięstwo

Burger "Campa Na Wypasie" wzbudził zainteresowanie jury jeszcze zanim mieli okazję go spróbować. Jury doceniło nie tylko pomysł i smak "Campa Na Wypasie", ale także prędkość i kulturę pracy naszej finalistki, która w nagrodę za swoją pracę otrzymała nagrody rzeczowe. Co więcej już wkrótce burgery wszystkich finalistów, w tym "Campa Na Wypasie" Magdaleny Kiliańskiej, trafią do menu restauracji w hotelach Campanile w całej Europie, gdzie będą serwowane na przełomie listopada i grudnia podczas piłkarskich mistrzostw świata.

Zdj. Gazeta Wrocławska