Gastronomia POStępowa

Gastronomia POStępowa

Nowoczesne i funkcjonalne rozwiązania technologiczne to we współczesnej gastronomii codzienność. Trudno wyobrazić sobie lokal bez systemu POS czy opcji płatności bezgotówkowej. Możliwości, jakie dzisiejsza technologia daje branży to gwarancja wygody gości i restauratorów.

Prowadzenie lokalu gastronomicznego czy hotelu to zajęcie, które po prostu trzeba lubić. Nie da się oddać w pełni swojej pracy, jeśli nie przynosi ona satysfakcji i samospełnienia. Właściciele czy menedżerowie takich placówek odpowiadają za wszystko, co się w nich dzieje. Od łatwych spraw organizacyjnych, dotyczących grupy pracowników, po znacznie trudniejsze, kiedy muszą zadbać o właściwe zaopatrzenie kuchni czy sal, szczególnie w przypadku dużej rezerwacji dla osób przybyłych z zewnątrz. Praca w branży HoReCa to wcale nie taki lekki kawałek chleba, jak mogłoby się nam wszystkim wydawać. Dlatego szeroki zakres obowiązków zdefiniował automatyzację procesu zarządzania restauracjami oraz hotelami. Niezależnie od tego czy mówimy o pięciogwiazdkowym hotelu, restauracji z gwiazdką Michelin, czy przydrożnym hotelu albo lokalu gastronomicznym mieszczącym się w średniej wielkości mieście, prowadzący takie placówki muszą wspierać się wyspecjalizowanym systemem gastronomicznym lub hotelarskim. Współcześnie, bez tego typu systemów czy oprogramowań, trudno mówić o profesjonalnym podejściu do biznesu. Czas nie stoi w miejscu, a branża musi podążać za trendami, także tymi oznaczającymi nowinki technologiczne. Gastronomia przyszłości otwiera drzwi przed coraz bardziej funkcjonalnymi rozwiązaniami. To, co dziś jest nowe, jutro być może będzie nadawać się tylko do kosza. Warto zatem być na czasie i nie zamykać się na szeroki wachlarz dostępnych na rynku systemów dla gastronomii.

POS - Przyjaciel Obsługujących Salę

Programy dla restauracji mogą być mniej lub bardziej rozbudowane pod względem funkcjonalności, ale łączy je jedno - bez nich kierowanie lokalem byłoby o wiele trudniejsze. Przy wyborze odpowiedniego oprogramowania przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, czy jest ono dostosowane do rodzaju oraz wielkości punktu gastronomicznego, który ma obsługiwać. Głównym zadaniem takich systemów jest wsparcie informatyczne prowadzonego lokalu, a co za tym idzie, odciążenie pracowników. Wiele z ich obowiązków może zostać przekazanym konkretnemu oprogramowaniu, a inne będą przez niego wspierane. Oznacza to nie mniej, nie więcej, oszczędność tego, co najcenniejsze - czasu. Najbardziej popularnym rozwiązaniem stosowanym w gastronomii, w kategorii zintegrowanego dowodzenia lokalem, jest system POS, będący zintegrowaną siecią urządzeń ułatwiających sprawne zarządzanie i prowadzenie sprzedaży. Systemy POS, w zależności od oferty, mogą być wyposażone w różne elementy składowe, jak urządzenia komputerowe i fiskalne, oprogramowanie oraz terminal płatniczy. Ponadto coraz więcej systemów POS integruje się z wagami, skanerami, tabletami, smartfonami czy smartwatchami, a obserwując postęp, jaki robi branża IT, łatwo domyślić się, że powyższa lista jutro może poszerzyć się o kolejne pozycje. System POS to przede wszystkim symbioza funkcjonalności oraz wielozadaniowości. Opcje, które oferuje, mają za zadanie gromadzić dane i przesyłać je pomiędzy urządzeniami, dzięki temu zarządzanie stanie się bardziej efektywne, zwiększy się sprzedaż, a ewentualne straty zostaną ograniczone. W gastronomii świetnie sprawdzają się terminale POS z ekranem dotykowym i oprogramowanie z prostym, obrazkowym interfejsem, które może zostać uzupełnione o zintegrowane rozwiązania mobilne na smartfony. Ponadto system POS przeznaczony dla lokalu gastronomicznego może oferować możliwość podziału paragonu czy obsługi stolików, a także funkcję mobilnego kelnera. Warto również, aby odpowiednio dostosowany system POS zawierał w sobie takie funkcje jak: loginy dla personelu i automatyczne wylogowanie, informacje o rentowności stolików w lokalu, łączenie paragonów, dodawanie opisu, możliwość tworzenia zestawów śniadaniowych czy obiadowych, a przede wszystkim wskaźniki gastronomiczne - takie jak foodcost. Tak bogato wyposażony system POS to najlepszy "Przyjaciel Obsługujących Salę" oraz dobry kolega właściciela i menedżera lokalu.

Wirtualna rzeczywistość

Kolejnym rozwiązaniem wspierającym działalność lokalu są kasy fiskalne. Idąc z duchem czasu, na rynku pojawia się coraz więcej ich wirtualnych odmian. To zdecydowanie ułatwienie w korzystaniu z dotychczasowej, tradycyjnej kasy fiskalnej. Często wystarczy jedynie odpowiednia aplikacja zainstalowana na urządzeniu mobilnym i gotowe. Można wystawiać e-paragony fiskalne, rejestrować sprzedaż czy raporty dobowe. Wirtualna kasa fiskalna może pracować, jako kasa ogólnego przeznaczenia lub w formie stricte gastronomicznej. Wybór trybu pracy następuje w procesie jej fiskalizacji. Co ważne, taka kasa instalowana jest na terminalu płatniczym, co zapewnia użytkownikowi połączenie obu funkcjonalności w jednym, niedużym urządzeniu. Na rynku istnieją rozwiązania, w których kasa wirtualna, w zależności od modelu terminala płatniczego, umożliwia czytanie kodów kreskowych dzięki kamerce zainstalowanej w danym terminalu za pomocą czytnika Bluetooth lub czytnika przewodowego. Wirtualna kasa fiskalna to również możliwość naliczania rabatów, narzutów kwotowych czy procentowych do konkretnych pozycji, a także obsługa opakowań, zaliczek czy e-paragonu. Nowoczesne kasy wirtualne, instalowane na jedynym urządzeniu razem z aplikacją płatniczą, są znakomitym rozwiązaniem dla takich miejsc jak właśnie restauracje czy inne lokale gastronomiczne.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<