Gwiazdki na Pomorzu

Gwiazdki na Pomorzu

W tegorocznej odsłonie Przewodnika Michelin zagoszczą pomorskie restauracje. Które lokale z Gdyni, Gdańska i Sopotu mają szansę otrzymać to prestiżowe wyróżnienie? Ogłoszenie pełnej listy nastąpi 20 czerwca 2024 roku.

Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostanie rozszerzona o województwo pomorskie. Oznacza to, że na kulinarnej mapie naszego kraju znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni i Sopotu. To już kolejny polski region, który został uwzględniony na łamach Czerwonego Przewodnika. Dotychczas w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdowały się restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania.

Informacja o tym, że inspektorzy Michelin odwiedzili Pomorze, obiegła świat gastronomii z prędkością światła, wywołując niemałe poruszenie. Aby wytypować najlepsze restauracje, inspektorzy spróbowali dań reprezentujących różnorodne style.

- Odwiedzając ten obszar, inspektorzy Michelin skosztowali różnorodnej kuchni - od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską. Dzięki położeniu województwa pomorskiego inspektorzy natknęli się między innymi na mnóstwo świeżych owoców morza z Morza Bałtyckiego - czytamy na stronie internetowej słynnego przewodnika.

Na Pomorzu znajduje się wiele restauracji. Najwięcej jest w Trójmieście, ale inspektorzy Czerwonego Przewodnika odwiedzili także miejsca poza Gdańskiem, Gdynią czy Sopotem.

- Cieszymy się, że przewodnik Michelin Polska może zostać poszerzony o województwo pomorskie - mówi Gwendal Poullennec, dyrektor Przewodnika Michelin. - Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Odwiedzili także eleganckie i relaksujące miasta nadmorskie - Gdynię i Sopot - oraz odkrywali malownicze zielone tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia - zaznacza.

Które lokale mają szansę zaistnieć na łamach przewodnika? Wśród najczęściej wymienianych jest restauracja Arco by Paco Perez, znajdująca się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star w Gdańsku. To miejsce firmowane nazwiskiem szefa kuchni posiadającego już gwiazdki Michelina. Kataloński szef kuchni ma ich w swoim dorobku aż sześć - w czterech restauracjach w Europie (dwie w restauracji Miramar w Llança, dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie oraz po jednej w 5-Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz w Terra w Gironie). Również szef kuchni Arco - Włoch Antonio Arcieri ma na koncie gwiazdkę Michelina.

Jedną z restauracji uznawanych za godne zainteresowania w Trójmieście jest Biały Królik, znajdujący się w hotelu Quadrille w Gdyni. Szef kuchni Marcin Popielarz, który pracował w restauracjach z gwiazdkami Michelina, w Króliku stawia na autorskie receptury inspirowane tradycjami kulinarnymi Kaszub i Żuław połączonymi z nowoczesnymi trendami w przygotowaniu i serwowaniu dań.

Inną restauracją, która zdaniem ekspertów ma spore szanse otrzymać gwiazdkę Michelina, jest White Marlin. W restauracji serwowane są dania inspirowane morzami świata, a malownicza lokalizacja - restauracja znajduje się na sopockiej plaży - pozwala poczuć morski klimat.

Szansę na pojawienie się na łamach Czerwonego Przewodnika mają również restauracja Fino i Osteria Fino. Szef kuchni - Jacek Koprowski prezentuje autorskie menu oparte na łączeniu tradycyjnego, domowego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania i lokalnymi produktami.

Do faworytów należy również Fisherman. Szef kuchni Rafał Koziorzemski przez lata pracował z szefami renomowanych restauracji, postawił na własne miejsce. W Fishermanie rządzi kuchnia rybna i kuchnia polska w nowej odsłonie.

Dobrą renomą wśród trójmiejskich restauracji cieszy się Mercato, znajdujące się w hotelu Hilton. Tutejsze menu inspirowane jest portowymi tradycjami Gdańska. Szanse na znalezienie się w przewodniku ma też sopocka restauracja Kulinarny Motyw, która serwuje kuchnię opartą na rybach, a większość produktów, takich jak np. wypieki czy sosy, przygotowuje samodzielnie.

Wśród kandydatów do zdobycia gwiazdki Michelina wymieniana jest także Malika. Znajdująca się w Gdyni restauracja prowadzona przez Ewę Szyc-Juchnowicz pozwala spróbować dań kuchni afrykańskiej, m.in. Maroka, Algierii i Tunezji, a także poznawać inne zakątki globu. W gronie przewidywanych do wyróżnienia lokali pojawia się też Restauracja Ritz, której właścicielką jest Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef". Szansę ma też Vinissimo Restaurant & Wine Bar (dawniej Sztuczka Bistro).

Czy tegoroczne wydanie słynnego przewodnika zaskoczy restauratorów i szefów kuchni? Jedno jest pewne - z pewnością nie zabraknie emocji.

Źródło: trojmiasto.pl