GĘSINA NA ŚW. MARCINA 2023 - XIV edycja

GĘSINA NA ŚW. MARCINA 2023 - XIV edycja

Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku XIV edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce (w sumie jest ich 63), które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser, bo i z takim użyciem gęsiny się spotkaliśmy). Pełna lista restauracji znajduje się na stronie www.gesina.pl

Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy akcji, efekty naszych działań są bardzo wymierne - spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 15 lat temu urosło dzisiaj do około 350 gramów, czyli prawie 20 krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 22 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Niestety, to co jest lekkim pocieszeniem w tym roku, to fakt, że cena gęsiny nieznacznie spadła o około 10%.gęsina wywołana skutkami ptasiej grypy na Węgrzech i we Francji. Dzisiaj za jeden kilogram tuszki gęsi trzeba zapłacić około 35-45 zł, czyli cała tuszka o wadze 4-5 kg jest już wydatkiem między 140-200 zł.

Szklarek podkreśla, że "mimo wszystko, warto odwiedzić ulubione restauracje i przenieść się w atmosferę radości, dobrego smaku i wspólnego biesiadowania, co od wieków było sprawdzonym sposobem radzenia sobie w czasach niepewności i niekiedy zwątpienia".

Podobnie jak w minionych latach, w akcji "Gęsina na św. Marcina" wezmą udział, między innymi, tacy Szefowie Kuchni i restauracje jak: Witek Iwański (Restauracja Hub Praga, Warszawa), Łukasz Rakowski (Hotel Cristal - Białystok), Mateusz Suliga (Bistro The Hours - Kraków), Adrian Gabryszak (M15 - Sopot), Przemysław Samul (Le Braci - Warszawa). Mateusz Ciołko (Butchery & Wine - Gdynia), Karol Górka (Drukarnia Smaku Cristina - Zakopane) czy Dawid Klimaniec (Złoty Groń - Istebna)

Program "Gęsiny na św. Marcina" będzie w tym roku wyjątkowy.Nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu czy na Lubelszczyznie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej Majątek Rutka, Gęś Biłgorajska). Włączamy się w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również w kolacje tematyczne w Restauracji Hub Praga w Warszawie, w Butchery and Wine Gdynia, w Hotelu Złoty Groń w Itebnej czy też w Hotelu Żubrówka w Białowieży. Do wspomnianych kolacji dojdzie nieskończona ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji, etc... organizowanych w całej Polsce przez przedstawicieli Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje, które mamy nadzieję, będą licznie odwiedzane w tym niełatwym dla Gastronomii czasie przez rzesze Polaków i gości z zagranicy. Długi weekend z pewnością sprzyjać będzie w tym roku odwiedzaniu restauracji, gdzie już dzisiaj trudno znaleźć wolne miejsca.

Jak co roku zorganizowany został konkurs na najlepsze danie na bazie gęsiny - po raz pierwszy w całej historie akcji "Gęsina na św. Marcina" zawody odbywały się nie poprzez głosowanie na wybrany przepis, ale 6 drużyn z różnych restauracji zostało zakwalifikowanych do finału, który odbył się  25 października w Hotelu Złoty Groń w Istebnej. Zwyciężyła drużyna w składzie Tomasz Wróblewski (chef) oraz Marcin Biernacki z Hotelu Green Montain za danie Tatar z gęsiny z majonezem jałowcowym, marynowaną cebulką w Porto, marynowanymi grzybkami shimeji, żółtkiem i oliwą z szałwi  oraz Pie z gęsi z konfitowanym udkiem, sercem, cebulą z jabłkiem i szałwią podany na puree z jabłka oraz smażonymi boczniakami i paloną cebulą. Obradom Jury przewodniczył Przemysław Klima z Restauracji Bottiglieria. przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Zwycięzca otrzymał największą liczbę punktów, zaś jego autor ogłoszony został Królem Gęsiny 2023/2024. Przypominamy, że ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, Mateusz Guzik, Mateusz Ciołko, Dawid Klimaniec, Michał Matuszewski ze Zwierzyniec Beer & Rest. - Warszawa i Przemysław Samul.

XIV edycja akcji "Gęsina na św. Marcina" zakończy się w niedzielę 3 grudnia. Wszelkie informacje na temat tegorocznej akcji mona znaleźć na stronie: www.gesina.pl Tam też znajdują się dziesiątki przepisów na gęsiną oraz dane kontaktowe do restauracji, by zawczasu zarezerwować sobie miejsca w ulubionych lokalach.