II Charytatywne Garowanie

II Charytatywne Garowanie

16 lutego 2024 roku o godz. 18:00 w Hotelu Sopot w Sopocie odbyło się wydarzenie kulinarne pod hasłem: 2 Charytatywne Garowanie dla Fundacji księdza Kaczkowskiego. Zgotujmy im lepszą przyszłość. Wspierajmy Projekt PaKa, który pomaga dzieciakom w tarapatach.

Kolacja charytatywna została przygotowana przez ośmioro szefowych i szefów kuchni. Zawitało na nią 122 gości. Podczas drugiej odsłony wydarzenia gotowali: Patryk Galewski, Jakub Łysk, Jordan Bach, Wojciech Rzepecki, Cristina Catese, Aleksandra Juszkiewicz oraz Dariusz Baryga. Gospodarzem wydarzenia został tym razem szef kuchni Piotr Falczyński, a w roli prowadzącego ponownie wystąpił Paweł Gruba. Ponadto za serwis odpowiadało 31 osób obsługi kelnerskiej.

Jakie dania przygotowali szefowie kuchni? Za amuse bouche odpowiadała Cristina Catese, przygotowując raviolo z serem bursztynem, ricottą i borowikiem. Przystawki przygotował duet: Aleksandra Juszkiewicz i Dariusz Baryga, serwując halibuta z mazurskim podpłomykiem, marynowanymi kurkami i rydzami z dodatkiem pomarańczy i kopru, a także Jordan Bach, który podał gęsie żołądki z dodatkiem śliwowicy, gofr z dyni z kolczochem. Zupę przygotował Jakub Łysk, serwując zupę na bazie ziemniaka fioletowego z parmezanem, ndują i czosnkiem niedźwiedzim, natomiast za pierwsze danie odpowiadał Piotr Falczyński oraz Rafał Lew, którzy podali tuńczyka z perłowym kuskusem, groszkiem, sosem miso, kompresowanym ogórkiem i szczypiorkiem. Przygotowanie intermezzo w postaci muscovado z cytrusami i likierem ziołowo-korzennym należało do Wojciecha Rzepeckiego. Drugie danie przygotował Patryk Galewski, podając polędwicę wołową, konfitowane ziemniaki z trybulą, poziomką, czarnym czosnkiem i fondem wołowym. Przygotowaniem deseru zajął się Wojciech Rzepecki, który postawił na wanilię z truskawką, jogurt, wódkę z koprem anyżowym, mango, marakują i bergamotką.

Sukcesem zakończyła się licytacja książki babci ks. Jana Kaczkowskiego (1 ze 100 dostępnych egzemplarzy), która została wylicytowana za kwotę 4,5 tys. zł.

Fot: Żaneta Galewska