IKA 2024 - podsumowanie

IKA 2024 - podsumowanie

Olimpiada Kulinarna w Stuttgarcie dobiegła końca. Nie brakowało emocji, zaciętej rywalizacji i radości z osiągniętych wyników. Jak wypadli Polacy?

Olimpiada kulinarna to doskonała okazja do zaprezentowania kulinarnych umiejętności w międzynarodowym gronie.

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pod przewodnictwem Bartosza Petera (kapitana drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastiana Krauzowicza (menedżera) uzyskała jeden złoty i dwa srebrne medale. To ogromny sukces. Mimo to polski team czuje niedosyt, wskazując za pośrednictwem mediów społecznościowych, że to tylko krok w drodze do doskonałości. Obecnie drużyna poświęca czas na zasłużony odpoczynek, przemyślenia i planowanie strategii na Culinary World Cup 2026 w Luksemburgu.

Jednak to nie wszystko. Złoty medal w carvingu zdobył Grzegorz Gniech, natomiast Artur Gniech w tej samej kategorii uzyskał srebro. Brązowy medal wywalczyła także Reprezentacja Narodowa Kucharzy Wojska Polskiego.

 Pozostałe wyniki:

Reprezentacje narodowe:

Złoto: Finlandia

Srebro: Szwajcaria

Brąz: Islandia

Reprezentacje narodowe juniorów:

Złoto: Szwecja

Srebro: Norwegia

Brąz: Dania

Community Catering:

Złoto: Compass Group Culinary Team Finland, Finlandia

Srebro: Swiss Armed Forces Culinary Team/ SACT, Szwajcaria

Brąz: Norway Community Catering Team, Norwegia

Reprezentacje regionalne:

Złoto: PaisWorld Culinary Team Korea, Korea Południowa

Srebro: Skane Kulinar, Szwecja

Brąz: Cercle des Chefs de Cuisine Lucerne, Szwajcaria

Live Carvers:

Złoto: An Xuan Li, Tajwan

Srebro: Tereza Buchtova, Czechy

Brąz: Kuan Ju Li, Tajwan

Źródło: IKA Culinary Olympics