Jaki makaron wybieramy najczęściej?

Jaki makaron wybieramy najczęściej?

25 października obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Choć ten składnik najbardziej kojarzy nam się ze słonecznymi Włochami, to w różnych formach serwuje się go na całym świecie. Czy Polacy pozostają wierni włoskim pastom? A może preferują kluski z innych części globu? Serwis Pyszne.pl zbadał, które rodzaje makaronów zamawiamy najczęściej.

Najczęściej zamawiamy dania z makaronem ryżowym. Wśród 10 najpopularniejszych makaronów 5 pochodzi z kuchni azjatyckiej, a 5 z włoskiej. Choć makaron kochamy wszyscy, dane Pyszne.pl wskazują, że największą liczbą miłośników makaronu na metr kwadratowy może poszczycić się województwo lubuskie. Drugie miejsce zajmują fani klusek z zachodniopomorskiego, a podium zamykają ex aequo regiony: dolnośląskie, podlaskie i wielkopolskie.

Polacy od dawna mają słabość do makaronu - to przecież główny składnik tradycyjnego polskiego rosołu. Uwielbiamy jednak makarony w każdej postaci. W rankingu Pyszne.pl, obok spaghetti, penne i tagiatelle, znalazły się też orientalne udon i ramen. Nasza miłość do kuchni włoskiej nie gaśnie, ale na talerzach królują kluski z innej części świata - na pierwszym miejscu znalazł się makaron ryżowy, główny składnik tajskiego dania Pad Thai.

Top 10 najpopularniejszych makaronów

1. Ryżowy - makaron często wykorzystywany w daniach kuchni tajskiej, delikatny i bezglutenowy, idealny do potraw takich jak Pad Thai, gdzie jest podawany z warzywami, mięsem lub tofu i aromatycznym sosem

2. Spaghetti - klasyczny włoski makaron o długich, cienkich nitkach, idealny do podawania z różnymi rodzajami sosów, takimi jak bolognese z mięsem i pomidorami lub carbonara z jajkami i boczkiem

3. Ramen - japoński makaron często serwowany z bulionem na bazie mięsa lub warzyw, a także różnymi dodatkami, takimi jak boczek, jajka i algi nori

4. Penne - makaron kształtem przypominający krótkie, ścięte ukośnie rurki, podawany zarówno jako składnik sałatek, jak i dań głównych

5. Tagliatelle - płaskie i szerokie wstążki makaronu, tradycyjnie używane w kuchni włoskiej, które doskonale komponują się z gęstymi sosami, takimi jak sos grzybowy lub śmietanowy

6. Udon - japoński makaron o grubym, okrągłym przekroju, często podawany w gorących zupach, takich jak udon w bulionie dashi z warzywami i kawałkami mięsa

7. Pho - cienki makaron ryżowy serwowany w aromatycznej zupie Pho to popularne danie kuchni wietnamskiej

8. Makaron sojowy - wbrew swojej nazwie wykonywany jest ze skrobi pozyskiwanej z fasoli mung, batatów lub ziemniaków, często używany w kuchni azjatyckiej

9. Gnocchi - włoskie kluseczki ziemniaczane, miękkie i kształtem przypominające polskie kopytka, często podawane z różnymi sosami, takimi jak pesto, masło i szałwia lub sos pomidorowy

10. Lasagne - płaty makaronu lasagne to podstawowy składnik tradycyjnej włoskiej zapiekanki, na którą składają się warstwy makaronu oraz sosu mięsnego, beszamelu i sera.

A jakie potrawy z makaronem zamawiamy najczęściej? Polacy bezsprzecznie kochają spaghetti - zarówno carbonarę, jak i bolognese. Na podium dań makaronowych najczęściej zamawianych przez serwis znalazł się również Pad Thai. Tuż za nim uplasowały się penne z kurczakiem oraz makaron ze szpinakiem.