Jakie mięsa będą popularne w tym roku wśród szefów kuchni i gości restauracji?
Wszystko zależy od profilu miejsca i od zamysłu szefa kuchni. Są pewne ogólne trendy, które były popularne w poprzednich latach i mogą nadal być istotne w 2023 roku.
Rosnąca popularność mięsa roślinnego i alternatywnych produktów mięsnych, takich jak burgery roślinne, kiełbasy roślinne i nuggetsy roślinne, sugeruje, że to nadal będzie istotnym trendem w kuchni. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z kuchnią roślinną.
Trend lokalnej żywności jest nadal ważny, a wiele restauracji stawia na mięso pochodzące od lokalnych hodowców i dostawców. To pozwala na promocję zrównoważonego rozwoju i wspieranie lokalnych gospodarek.
W luksusowych restauracjach nadal będzie popularne podawanie ekskluzywnych gatunków mięsa takich jak wołowina, jagnięcina lub dziczyzna. To mięso często jest przygotowywane w unikalny sposób, aby podkreślić jego smak i jakość.
Mięso owoców morza takie jak krewetki, homary, ostrygi i kalmary, nadal będzie cieszyć się popularnością w restauracjach, szczególnie na wybrzeżach i w restauracjach specjalizujących się w kuchni morskiej.
Trendy kulinarno-gastronomiczne mogą się różnić w zależności od regionu i lokalnych preferencji. Najlepiej jest śledzić aktualne menu restauracji i dostosowywać ofertę do oczekiwań swoich gości oraz dostępności produktów na lokalnym rynku.