Kacper Smarz wraca z Kuby ze złotem!

Kacper Smarz wraca z Kuby ze złotem!

Kacper Smarz reprezentujący barwy Polski z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na 69-tych międzynarodowych Mistrzostwach Świata w sztuce tworzenia koktajli zdobywa złoto na Kubie!

W środę 9.11.2022 br., około godziny 9 rano czasu polskiego, po czterech dniach ciężkiej rywalizacji, zostały ogłoszone wyniki finału Mistrzostw Świata organizowanych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów - The International Bartenders Association.

Podczas uroczystej kolacji, świat poznał nowego mistrza świata w kategorii Flair. Tytuł ten przyznano Kacprowi Smarzowi (26 l.). Młody chłopak urzekł sędziów nie tylko genialną techniką, którą zaprezentował w trakcie 5 minutowego występu finałowego, ale również smakiem i estetyką koktajlu "Cubano Cafetini".

Proporcje zwycięskiego koktajlu

"Cubano Cafetini" składa się z: 7-letniego kubańskiego rumu, likieru z wiśni, likieru kawowego, liści kafir-u oraz ze świeżego soku z grejpfruta.

Złoty medal cieszy podwójnie, gdyż jak mówił sam Kacper: "(...) większość zawodników, których zdeklasowałem swoim występem, jeszcze nie całe 8-lat temu, gdy zaczynałem przygodę ze sztuką flair wydawała mi się niedościgniona".

Równolegle w kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak, który finalnie swoją przygodę z tegorocznymi mistrzostwami zakończył w rundzie półfinałowej plasując się w pierwszej 15-stce światowej czołówki. Jego koktajl "Cuba Unica" również na bazie 7-letniego kubańskiego rumu, likieru Amaretto, likieru brzoskwiniowego ze złotem oraz soku z polskich jabłkowego zapewne na długo zapadnie w pamięć sędziów degustacyjnych.

Kolejne mistrzostwa odbędą się już w przyszłym roku w stolicy Włoch - w Rzymie. Jednak już dzisiaj wszystkim członkom Stowarzyszenia Polskich Barmanów życzymy kolejnych sukcesów.

Serdecznie gratulujemy!

Zdj. Bartosz Baranowski, sekretarz Stowarzyszenia Polskich Barmanów