Kilka inspiracji. Szef kuchni Nova Wola zdradza przepisy na wigilijne potrawy

Kilka inspiracji. Szef kuchni Nova Wola zdradza przepisy na wigilijne potrawy

Już za chwile Święta Bożego Narodzenia, jednak najpierw czeka nas wir świątecznych przygotowań! Wyborne potrawy, które towarzyszą rodzinnym spotkaniom to coś, na co czekamy cały rok. Dlatego z tej okazji szef kuchni warszawskiej restauracji z kuchnią polską, Paweł Suchenek, zdradza swoje przepisy na tradycyjne potrawy.

- Świąteczne potrawy przywołują masę niesamowitych wspomnień, a odpowiednio przygotowane są pyszne, esencjonalne i mają rzeszę fanów. W restauracjach są serwowane już od początku grudnia - i bardzo dobrze, bo możemy czerpać z nich inspirację i przenieść nowoodkryte lub znane już smaki, ale w nowej odsłonie - do własnego domu. Postawmy na klasykę i tradycję, ale oprzyjmy ją o składniki dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. To gwarancja sukcesu - argumentuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zdradza 4 przepisy na dania świąteczne: będzie coś na słodko i coś na słono. Dania w jego menu bazują wyłącznie na najwyższej jakości składnikach, pochodzących od lokalnych dostawców.

Świąteczna zupa rybna

Składniki:

  • Imbir świeży korzeń - 100 g
  • Cebula - 0,5 kg
  • Świeży koper - 100 g
  • Olej rzepakowy - 100 g
  • Pomidory malinowe - 1 kg
  • Pstrąg - 200 g
  • Dorsz - 300 g
  • Troć - 300 g
  • Karp - 300 g
  • Wywar rybny - 0,8 l (można kupić gotowy lub ugotować własny z głów i korpusów ryb)
  • Włoszczyzna - 0,5 kg
  • Mule - 300 g
  • Koncentrat pomidorowy - 50 g (ok. 3 łyżeczki)
  • Suszona słodka papryka - 50 g
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie do smaku

Sposób przygotowania:

Do wysokiego garnka wlej wywar rybny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kawałek pora. Marchewkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do wywaru z przyprawami. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.

W międzyczasie pomidory dokładnie umyj i zalej je wrzątkiem. Usuń z nich skórki, nasiona, a następnie pokrój na małe, równe kawałki. Dodaj je do gotującej się zupy i nastaw na kolejne 5 minut, w czasie których obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolor ? możesz dodać szczyptę soli i cukru, aby podkręcić jej smak i aromat. Podsmażoną odstaw i zabierz się do przygotowania ryb. W razie potrzeby wyfiletuj ryby, usuń skórę, umyj i osącz z wody. Jeśli chcesz dodać filety - pamiętaj jedynie o umyciu i osuszeniu płatów.

Wszystkie ryby pokrój na równe kawałki. Dodaj je do gotowanej już przez 20 minut zupy razem z zeszkloną cebulką, pozostałymi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Dodaj mule i gotuj jeszcze przez około 5 minut, ale na mniejszym ogniu. Na koniec, w razie potrzeby, posól i dopraw całość pieprzem ziołowym oraz imbirem. Podaj zupę ze świeżym, posiekanym koperkiem.

Przepis zakłada 10 porcji.

Kutia

Składniki:

  • 2 szklanki pszenicy
  • 1 szklanki maku
  • 4 szklanki mleka
  • Skórka ze świeżej pomarańczy i cytryny
  • 10 suszonych fig
  • 6 łyżek sparzonych rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 10 łyżek siekanych mieszanych orzechów
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości. Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.

Przepis zakłada 10 porcji.

Sałatka śledziowa

Składniki:

  • Filety śledziowe w oleju - 220 g
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Majonez - 100 g
  • Pęczek szczypiorku
  • Czarny pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki. Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Przygotuj miskę - dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem. Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem. Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się ?przegryzły?. To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze - pyszne.

Przepis zakłada 3 porcje.

Piernik z polewą i powidłami

Składniki:

  • Masło - 125 g
  • Brązowy cukier - 250 g
  • Mąka pszenna - 300 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • Mleko - 250 ml
  • 2 jajka

Do przełożenia:

  • Kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • Gorzka czekolada - 100 g

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przyszykuj formę keksową do pieczenia, wysmaruj ją dokładnie tłuszczem (najlepiej zimnym masłem) i obsyp zwykłą mąką. Odstaw na bok.

W szerokim, większym garnku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Kolejno dodawaj: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić esencjonalnej mikstury - bazy naszego piernika. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj minutę na przestudzenie i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przez sitko. Masa nie powinna mieć grudek, być leista i gładka - poświęć chwilę na dokładne połączenie składników. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, wylej ją do przygotowanej wcześniej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut, a po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami.

Następnie przygotuj polewę - w rondelku zagotuj śmietankę kremówkę i odstaw ją z ognia. Do jeszcze gorącej dodaj połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę (wybierz tę dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę ostudzić, a następnie polej nią cały piernik.

Piernik z tego przepisu będzie smakował doskonale już tego samego dnia, ale w przypadku tego wypieku czas działa na jego korzyść. Odpowiednio przechowywany w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce zachowa swoją świeżość przez około tydzień.

Dla wielu z nas świąteczne potrawy są źródłem niepowtarzalnej, magicznej atmosfery, wspomnień oraz smakami, na które czekamy cały rok. Dlatego warto się inspirować!