Kolejne warsztaty z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Kolejne warsztaty z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

11 października 2023 roku odbyły się drugie warsztaty tegorocznej edycji Akademii Mistrzów Smaku, zorganizowane przez Belvedere. Wydarzenie miało miejsce w Atelier Chefs Culinar, które stało się centrum inspiracji dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Tematem przewodnim zajęć były: dziczyzna, kaczka i gęsina.

Dzień w Atelier Chefs Culinar rozpoczął się od wykładu eksperckiego na temat food costu, który poprowadził Paweł Gruba. Uczestnicy poznali tajniki zarządzania kosztami w gastronomii, dowiadując się, jak kontrolować wydatki, obliczać koszty składników i optymalizować zyski w restauracji.

Część teoretyczna stanowiła wstęp do warsztatów kulinarnych. Poprowadził je szef działu kulinarnego Chefs Culinar - Krystian Zalejski. Szef, wspólnie z kucharzami, takimi jak: Michał Karadżow, Damian Nowakowski i Ewelina Wdowińska, poprowadził zajęcia praktyczne dla przyszłych szefów kuchni.

Dwudziestu czterech studentów zostało podzielonych na cztery grupy. Każda z nich miała na celu przygotowanie intrygujących potraw z wykorzystaniem głównych produktów, takich jak: daniel, jeleń, kaczka i żołądki gęsie. Młodzi kucharze przygotowali wyjątkowe talerze, które wzbudziły zachwyt zarówno swoim smakiem, jak i estetyką podania. Oto pełna lista przygotowanych dań:

  • Comber z daniela, ziemniak, dynia, smardz, demi-glace, oliwa zielona,
  • French racks, kluski śląskie, roladka z buraka i kalarepy, demi-glace z pigwowcem, mech,
  • Pierś kaczki, puree ziemniaczane, kapusta czerwona, sos Perigueux,
  • Żołądki gęsie, sałatka z grzybów marynowanych, okry i cebulki perłowej, jus drobiowe.

Drugie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere w Atelier Chefs Culinar były prawdziwym kulinarnym świętem dla młodych pasjonatów gotowania, które połączyło ich ze światem profesjonalnej gastronomii.

Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl

Fot. Chefs Culinar