Konferencja: turystyka kulinarna

Konferencja: turystyka kulinarna

W dniach 22-23 maja 2025 roku w Warszawie odbędzie się kolejna edycja konferencji poświęconej turystyce kulinarnej.

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula zaprasza na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej. Jej tematem będzie: "Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego".

Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej.

Ponadto konferencja ma na celu ochronę i zachowanie dziedzictwa kultury ludowej i tradycyjnej. Efektem realizacji tego celu powinno być zachowanie i utrwalenie elementów kultur tradycyjnych o szczególnym znaczeniu dla ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego, a także upowszechnianie i promocja kultury ludowej i tradycyjnej.

Organizatorzy wydarzenia wskazują przy tym na rolę edukacji regionalnej, której celem jest podnoszenie świadomości regionalnej oraz zachowanie ciągłości tradycyjnej kultury, a także podkreślają znaczenie popularyzacji unikalnych i żywych elementów kultur tradycyjnych poprzez tworzenie atrakcyjnych form upowszechniania przejawów kultur tradycyjnych, oraz wiedzy na temat niematerialnego dziedzictwa kulinarnego.

W programie m.in. wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących polskiej żywności w kontekście jej miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną w myśl idei od pola do stołu

Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci i praktycy wdrażający dobre praktyki w działalność branżową - podkreślają organizatorzy.

Szczegóły oraz program konferencji dostępne na stronie: https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystyka-kulinarna-jako-formula-promocji-polskiej-zywnosci-i-dziedzictwa-kulturowego/program/