Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów za nami!
8 października 2024 roku w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. W wydarzeniu wzięło udział 2137 uczestników oraz 106 wystawców. Na scenie zagościła rekordowa liczba 35 mówców i szefów kuchni.
Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kongresu były: kuchnia włoska, zarządzanie restauracją z uwzględnieniem nowoczesnego przywództwa, a także produkt jako istotny element sukcesu. W tym roku zakres tematyczny poszerzono o zagadnienie dla właścicieli kawiarni oraz cukiernio-kawiarni.
Na scenie wystąpili prelegenci, którzy wzięli udział w debatach, starając się odpowiedzieć na pytania, jak wybrać produkt do profesjonalnej kuchni oraz jak z sukcesem prowadzić restaurację, kawiarnię, stołówkę? Zaproszeni goście szukali także odpowiedzi na pytania, jak zmienia się polski rynek gastronomiczny, jak skutecznie radzić sobie ze zmianą oraz co to znaczy, że żywność jest bezpieczna?
Techniki wykorzystania tradycyjnych produktów w kuchni włoskiej zaprezentowali: Andrea Camastra, Fabio Pantano, Livio Marino, Carlo Bognolo, Alan Penone, Maicol Guazzini, Carlo Asuni, Cristina Catese oraz Edoardo Mallozzi.
Ponadto uczestnicy mieli okazję skorzystać z części edukacyjnej oraz zapoznać się z aktualną ofertą dla HoReCa w części ekspozycyjnej. Ważnym elementem wydarzenia była także możliwość posmakowania rynkowych nowości. W trakcie Kongresu możliwe było również poznanie oferty w zakresie wyposażenia dla gastronomii.
Kolejna edycja Kongresu odbędzie się 7 października 2025 roku w Warszawie.