Konkurs Kucharz Doskonały odkrywa talenty!

Konkurs Kucharz Doskonały odkrywa talenty!

Już 10 października (wtorek) o godz. 10.00 w Składzie Bananów przy ul. Postępu 5 w Warszawie odbędzie się XIV edycja konkursu Kucharz Doskonały. Uczestnicy to osoby z niepełnosprawnością, które podczas kulinarnej rywalizacji zaprezentują swoją pasję, umiejętności, wzmocnią pewność siebie, stawiając czoła powszechnym stereotypom. Towarzyszyć im będzie 10 osób znanych ze świata show-biznesu.

Stowarzyszenie Otwarte Drzwi już od 14 lat organizuje konkurs kulinarny Kucharz Doskonały przeznaczony dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Udział w wydarzeniu stwarza zawodnikom możliwość na dalszy rozwój pasji do gotowania, doskonalenie posiadanego kunsztu oraz poznanie nowych produktów i przepisów. Jest to również świetna okazja do integracji z nowo poznanymi osobami. W konkursie bierze udział 10 warszawskich placówek, m.in. warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy i ośrodków dziennego pobytu reprezentowanych przez dwuosobowe zespoły. Zawodnicy pod okiem instruktorów pracowni kulinarnych przez miesiąc uczą się wykonania dwóch dań według przepisu opracowanego przez profesjonalnych kucharzy (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni), aby podczas finału wykonać je samodzielnie przed jury. W trakcie gotowania każda drużyna może liczyć na wsparcie i doping dedykowanego celebryty.

W poprzednich edycjach akcję wspierały znane gwiazdy. W tym roku również nie zabraknie znanych nazwisk. XIV edycję konkursu poprowadzi Katarzyna Bosacka - dziennikarka i prezenterka telewizyjna znana z programów o tematyce urodowej, zdrowotnej i żywieniowej. Natomiast zespoły będą wspierać, m.in. dziennikarka Anna Popek, Radek Liszewski z zespołu Weekend oraz aktorka Katarzyna Ankudowicz.

Tegoroczna edycja z hasłem "Kuchnia dla Klimatu" zwraca również uwagę na problem zmian klimatu wywierających negatywne skutki dla środowiska naturalnego, gospodarki, zdrowia ludzi i ekosystemów. Rządy państw na całym świecie oraz organizacje międzynarodowe dostrzegają te konsekwencje i wprowadzają regulacje próbujące im zapobiegać. "My chcemy zacząć od kuchni, bo wierzymy, że zmiana zaczyna się od nas samych, od rzeczy drobnych, od naszej najbliższej przestrzeni" - mówią organizatorzy. Dlatego dania konkursowe będą oparte głównie na kuchni roślinnej. Uczestnicy zaserwują w tym roku hummus z podpłomykiem na przystawkę oraz ratatouille z kaszą jaglaną jako danie główne.

W ramach Konkursu odbędą się również warsztaty edukacyjne związane z tematem niemarnowania żywności, które poprowadzi Gerard Rytter - brand chef, który na co dzień szkoli innych szefów kuchni, cateringi dietetyczne, a nawet stołówki szkolne. Będzie to okazja do poznania tajników przyrządzania potraw roślinnych oraz rozmów na temat zapobiegania marnowaniu żywności we własnym domu obejmujących porady w obszarze racjonalnych zakupów, wykorzystywania resztek oraz przechowywania produktów spożywczych. W warsztatach wesprze nas niepodważalny ekspert w dziedzinie niemarnowania żywności, który od wielu lat z powodzeniem walczy z tym problemem - Bank Żywności SOS w Warszawie. Wierzymy, że warsztaty pobudzą ekologiczną świadomość uczestników oraz zwrócą uwagę, jak wiele zależy od wyborów konsumenckich, stylu życia i diety każdego z nas.