Kopalnia Soli Bochnia otwiera restaurację
Kopalnia Soli Bochnia szykuje się do otwarcia restauracji na powierzchni. Planowany termin otwarcia lokalu to druga połowa 2024 roku, choć zapowiadano taki plan już podczas Barbórki w roku 2022.
Początki bocheńskiej kopalni, jako zakładu wydobywczego, sięgają 1248 roku. Obecnie to również miejsce doceniane przez organizatorów wielu eventów, głównie o charakterze turystycznym czy sportowym. W podziemiach bocheńskiej kopalni na stałe zadomowiły się także wycieczki edukacyjne, podczas których istnieje możliwość zapewnienia uczestnikom wyżywienia. Jednak aktualnie wszystkie posiłki dla turystów są przygotowywane pod ziemią, co generuje wysokie nakłady finansowe.
Plan, ku któremu skłania się prezes kopalni, Zygmunt Dobrowolski, zakłada uruchomienie restauracji przy szybie Campi. Zdradził również, że, w ramach tej inwestycji, wyremontowano budynek Starej Warzelni. Prace obejmowały m.in. ścianę wschodnią od strony parkingu, konstrukcję nośną, wymianę okien oraz wnętrze tego obiektu. W najbliższym czasie kopalnia chce zlecić projekt adaptacji budynku Starej Warzelni pod potrzeby kuchni centralnej i restauracji.
Głównym celem uruchomienia restauracji na powierzchni jest obniżenie kosztów przygotowania posiłków, aby uniknąć konieczności zwożenia na dół półproduktów, a następnie wywożenia odpadów. To ogromne koszty, dlatego, aby ich uniknąć, posiłki mają być przygotowywane na powierzchni w hali Starej Warzelni, a następnie zwożone i gotowe do podgrzania już na dole.
Jak ujawnia prezes, nowa restauracja będzie otwarta dla wszystkich zarówno mieszkańców, jak i turystów.
Fot. Kopalnia Soli Bochnia