Kucharze Doskonali ogarnęli Warszawę

Kucharze Doskonali ogarnęli Warszawę

10 października w Składzie Bananów odbyła się XIV edycja konkursu kulinarnego "Kucharz Doskonały" organizowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi.

W rywalizacji wzięło udział 20 osób z niepełnosprawnością intelektualną z warszawskich placówek, m.in. warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy i ośrodków dziennego pobytu. W wydarzeniu zagościły również osoby ze świata mediów, szefowie kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz przedstawiciele instytucji samorządowych.

Celem przedsięwzięcia było stworzenie osobom z niepełnosprawnością intelektualną przestrzeni do bycia samodzielnym oraz zacieśnienie relacji między sprawnymi a niepełnosprawnymi. Była to również świetna okazja do zawarcie nowych znajomości, w tym z osobami znanymi ze świata show-biznesu. Przede wszystkim jednak był to czas na zaprzeczenie stereotypom dotyczących osób z niepełnosprawnością.

Wszystkich przybyłych na wstępie powitała członkini zarządu Stowarzyszenia Otwarte Drzwi Marta Skrobacka. Przytoczyła cel wydarzenia, przypomniała, jak ważne są tego typu inicjatywy oraz podziękowała wszystkich partnerom. Głos zabrał również Pełnomocnik Zarządu Województwa Mazowieckiego do spraw Osób Niepełnosprawnych - Artur Świercz. Podziękował za dostrzeżenie oraz aktywizację grupy społecznej, którą sam reprezentuje. Na koniec przemówiła prowadząca wydarzenie dziennikarka Katarzyna Bosacka, która ogłosiła start gotowania. Wszyscy uczestnicy zaczęli żwawo zajmować miejsca przy dedykowanych stanowiskach.

Rozpoczął się najważniejszy etap wydarzenia. Zawodnicy przez trzy godziny przygotowywali dwa konkursowe dania: hummus z podpłomykiem oraz ratatouille z kaszą jaglaną. Każdej z dwuosobowych drużyn towarzyszył jeden gość specjalny znany ze świata show-biznesu. W wydarzeniu wzięli udział: dziennikarka Anna Popek, artysta kabaretowy Mariusz Kałamaga, pięściarz Krzysztof "Diablo" Włodarczyk, wokalista zespołu Weekend Radek Liszewski, aktorka Agnieszka Wielgosz, muzyk Jacek Łągwa, dziennikarka Aleksandra Grysz, aktor Łukasz Choroń, dziennikarz Tomasz Tylicki oraz prezenter pogody Jarosław Kret. Goście mieli również okazję udzielić krótkich wywiadów, w których opowiedzieli o swoich doświadczeniach z osobami z niepełnosprawnością oraz wrażeniach z wydarzenia. Anna Popek przyznała, że biorąc udział w tej inicjatywie czuje się jak ryba w wodzie, a sumienność i rzetelność zawodników z jej drużyny robi wrażenie. Podkreśliła również, że współpraca przy gotowania sama w sobie może być rodzajem terapii. Z kolei z ust Łukasza Choronia padły bardzo ważne słowa "danie ludziom możliwości bycia samodzielnym to po prostu kwestia godności".

Po intensywnych obradach, którym przewodził Jarosław Uściński - prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni nastąpił najbardziej emocjonujący moment całego wydarzenia. Ogłoszono wyniki oraz wręczono nagrody. W tym roku było o co zawalczyć. Na zwycięzców czekała m.in. wizyta na planie filmowym, jednodniowa wycieczka turystyczna, wielofunkcyjny blender czy wolnoobrotowa wyciskarka. Organizatorzy, uczestnicy oraz goście zgodnie przyznają, że był to niesamowity dzień pełen wrażeń.