Kwiat elektryczny - porażające doznania smakowe

Kwiat elektryczny - porażające doznania smakowe

Roślina ta wzbudza wiele kontrowersji. Szczególnie wśród osób preferujących nieco delikatniejszy smak lub tych, którzy nie mieli jeszcze okazji go spróbować. Kwiat syczuański (Acmella oleracea), znany również jako jeżówka elektryczna, znieczulnik czy też jambu, to roślina jadalna, jedyna w swoim rodzaju. Dlaczego? Gdy jej skosztujesz, poczujesz, jak byś lizał baterie. Piorunujące wrażenia gwarantowane.

Pochodzenie tych jadalnych kwiatów nie jest dokładnie znane, prawdopodobnie wywodzą się z obszarów tropikalnych i subtropikalnych Ameryki Południowej. Występują tylko na określonych obszarach. Gatunkowo należą do rodziny astrowatych. Co ważne, zaliczają się do niej również stokrotki, dalie, nagietki, słoneczniki, rumianek oraz chryzantemy. Mimo to nie mają z nimi wiele wspólnego. A już na pewno nie pod względem walorów smakowych.

Jeżówka elektryczna to fenomen wśród roślin. Oryginalny wygląd, smak i właściwości to niektóre z jej niekwestionowanych zalet. Można powiedzieć, że to nowość na kulinarnej scenie. A przecież, krótko mówiąc, gastronomia kocha nowinki. Zarówno sprzętowe, jak i te związane z nowo odkrytymi produktami spożywczymi. Nie bez przyczyny, gdy po raz pierwszy usłyszałem o kwiecie syczuańskim, od razu się nim zainteresowałem. Roślina jadalna, która powoduje drętwienie i mrowienie podniebienia? To jest to! Widzę spory potencjał tego produktu. Może to nisza dla amatorów wyrazistych smaków?

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<