Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach

Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach

Nadchodzi Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych! Wydarzenie odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Hasło tegorocznej, 9 edycji Festiwalu, brzmi: Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze. 

Sercem festiwalu będzie kwiatowa kuchnia, w której szef, Mariusz Siwak, przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się dania z uprawianych w sposób ekologiczny kwiatów wyhodowanych w lokalnych ogrodach.

W daniach nie zabraknie róż - będą serwowane niemal pod każdą postacią. Dania przygotowane przez szefa Mariusza będzie można degustować, a o to, aby pojawiły się w nich tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej eksperci opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Będzie można zakupić pełną gamę nasion, w tym oczywiście kwiatów jadalnych. Ponadto najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi uczestników Katarzyna Majewska, która pokaże, w jaki sposób można przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.

Nie zabraknie również doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska - instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Festiwal będzie także doskonałą okazją do uzupełnienia spiżarni. Specjały zaprezentują wystawcy nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 20 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.