Łódzka szkoła obroniła tytuł w Trophée Mille Poland 2025!

Łódzka szkoła obroniła tytuł w Trophée Mille Poland 2025!

W piątek, 7 listopada 2025 roku podczas targów HORECA w Krakowie duet z Łodzi obronił tytuł mistrzowski w konkursie Trophée Mille Poland 2025. Julia Guzenda i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi ponownie udowodnili, że pasja, talent i ciężka praca to przepis na sukces.

Na podium stanęli również Agata Zawadka i Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, zajmując drugie miejsce, oraz Julia Janik i Wiktor Wołczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, którzy uplasowali się na trzeciej pozycji.

Trophée Mille Poland to polska edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego, stworzonego przez szefa kuchni Philippe?a Mille?a, zdobywcę dwóch gwiazdek Michelin. Celem przedsięwzięcia jest promowanie młodych talentów, rozwijanie ich umiejętności i tworzenie mostu między szkołami gastronomicznymi a profesjonalnym światem kulinariów. Jak podkreślają organizatorzy, udział w konkursie to dla uczniów nie tylko szansa na zdobycie cennego doświadczenia, ale także okazja do współpracy z mistrzami i poznania standardów najwyższej klasy gastronomii.

W tegorocznej edycji uczestniczyły szkoły gastronomiczne z całej Polski. Każdy zespół miał do przygotowania dwa dania w ośmiu porcjach: danie główne i deser. W części wytrawnej zawodnicy musieli zaprezentować autorską interpretację dania głównego na bazie fileta z kaczki bez skóry Krakauerland Duda Foodservice z wykorzystaniem dowolnych leśnych grzybów oraz produktu regionalnego pochodzącego z ich rodzinnych stron. Z kolei w części cukierniczej obowiązkowym elementem był deser inspirowany kawą Lavazza wzbogacony owocem cytrusowym i ciastem kruchym. Tak złożone zadanie wymagało od uczestników doskonałej organizacji pracy, precyzji i kreatywności.

Zmagania młodych kucharzy oceniało jury degustacyjne, któremu przewodniczyła mistrzyni cukiernictwa Aleksandra Sowa-Trzebińska. W jury zasiedli przedstawiciele gastronomii, w tym cukiernicy: Urszula Janusz (Urszi), Justyna Sekunda, Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka), Nina Nawrocka, Konrad Wieczorek, a także szefowie kuchni: Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski, Adriana Wójcikowska, Marcin Popielarz, Andrea Camastra oraz Karol Okrasa.

Ocenie podlegały nie tylko smak i estetyka podania, lecz także technika pracy, wykorzystanie składników i spójność koncepcji kulinarnej. Nad przebiegiem zmagań w boksach czuwało jury techniczne w składzie: Janusz Garncarczyk (przewodniczący), Dominik Karpik i Michał Karadżow.

Zwycięzcy - Julia Guzenda i Wiktor Budaj - nie tylko obronili tytuł, ale także zdobyli uznanie jury za perfekcyjne wykonanie, wyczucie smaku i elegancką prezentację dań. Przed laureatami kolejne wyzwanie - już wkrótce polecą do Reims we Francji, gdzie będą reprezentować Polskę w międzynarodowym finale Trophée Mille, rywalizując z najlepszymi zespołami z całego świata.

Partnerzy konkursu: Chefs Culinar, Lavazza, Duda Foodservice, San Pellegrino, Sokołów, Lesaffre, ChemaN, RM Gastro, Gastro Magic Service, Targi Horeca

Gratulujemy!