Made for Restaurant - edycja Experience & Design

Made for Restaurant - edycja Experience & Design

6 listopada 2023 roku w Radisson Blu Hotel Sopot odbyła się kolejna edycja Made for restaurant. Kilkuset gastronomicznych ekspertów przyjęło wyzwanie oraz sprawdziło, co porusza emocje i oszałamia zmysły gości restauracji.

Tegoroczny program obejmował  nie tylko konferencję, ale i premierę raportu, spektakl kulinarny i afterparty. Czołowi polscy restauratorzy, menedżerowie oraz szefowie kuchni starali się odpowiedzieć na pytanie, czym jest restauracyjny genius loci, czyli charakter miejsca.

Imprezę otworzyła muzyczna opowieść Tomasza Muzy, didżeja i TOP Restauratora z Krakowa (Molam), a zamknęło afterparty przy plaży u restauratora Łukasza Burdy i szefa kuchni Tomasza Purola w restauracji White Marlin.

Uczestnicy zweryfikowali swoje wyobrażenia na temat dobrego doświadczenia restauracyjnego. Konferencję uświetnił kulinarny spektakl, czyli wielozmysłowe doświadczenie, które odbyło się na dziesięciu stołach jednocześnie, a jego kreatorami byli szefowie kuchni i barmani.

Wśród szefów kuchni serwujących doświadczenia znaleźli się gastronomiczni eksperci, m.in.: Iwona Niemczewska (Po drugiej stronie lustra, San Pellegrino), Paweł Stawicki (White Marlin Gdańsk), Piotr Kościuk i Michał Gębala (Radisson Blu Hotel), Robert Oleksy (Marriott Sopot), Jacek Koprowski (Fino), Krzysztof Konieczny (Neon), Rafał Koziorzemski (Fisherman), Jakub Steuermark (Aviko). Jednym z twórców doświadczenia był też Krzysztof Kowalczyk - kucharz i doradca kulinarny Chefs Culinar.

Uczestnicy sopockiej konferencji poznali dziesięciu najlepszych polskich restauratorów. W gronie laureatów znaleźli się:

  • Piotr Popiński - Eliksir by Dom Wódki, Muzeum Wódki, Czerwony Wieprz, The Roots Bar&more
  • Martin Gimenez Castro - Tuna, Ceviche
  • Maciej Nowaczyk i Beata Ziajka - La Maddalena
  • Marta Gessler - Qchnia Artystyczna, Warsztat Woni
  • Michael Motz - Stacja Food Hall, Food Town w Fabryce Norblina
  • Krzysztof Cybruch - Montownia, Targ Śniadaniowy
  • Magda i Marcin Jasiura - Noriko Omakase Sushi
  • Sławomir Kimaszewski - Mamma, Free people space, FUEGO
  • Marcin Smoczyński - Fromażeria
  • Witek Iwański, Marcin Ruczyński - Hub Praga

Restauratorzy wybrani przez jury zostali zaproszeni na wspólną nieziemską, empiryczną kolację, która odbędzie początku 2024 roku.