Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie tuż, tuż!

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie tuż, tuż!

Już w tym tygodniu o tytuł najlepszych szefów kuchni w przyrządzaniu dziczyzny powalczą m.in. zwycięzca konkursu z 2021 roku oraz wicemistrzowie minionej edycji. Zwycięzców poznamy 11 kwietnia.

Sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale, zostało wyłonionych spośród autorów propozycji receptur na dania z udźca daniela z golenią oraz z combra królika z łatą i nerkami. Nadesłane zgłoszenia musiały uwzględniać również obowiązkowe składniki dodatkowe: długo dojrzewający ser bursztyn z linii Skarby Serowara, a także dwa rodzaje past marki Chef - ze zredukowanego białego wina oraz zredukowanego czerwonego wina i wina porto. Najlepsze przepisy, które należało zilustrować zdjęciami gotowych kompozycji potraw, wyłoniła kapituła pod przewodnictwem szefa Adama Chrząstowskiego.

- Bardzo się cieszę, że poziom prezentowanych w preselekcji dań był wyrównany. Widać, że kandydaci do tytułu mistrzów Polski w przyrządzaniu dziczyzny dobrze znają produkt i wiedzą, jak go właściwie wykorzystać. Komponowanie dań też wychodzi z roku na rok coraz lepiej. Porównując obecne zgłoszenia z tymi z poprzedniej edycji, mogę śmiało stwierdzić, że konkurs się rozwija - komentuje.

Zapowiada się zaciekła rywalizacja. Zwycięzcy minionej edycji konkursu nie skorzystali wprawdzie z prawa pierwszeństwa startu, wśród tegorocznych finalistów znalazł się za to m.in. Marcin Klóska, który wygrał w drugiej odsłonie konkursu. Występował wówczas w zespole z Michałem Filipczukiem jako reprezentacja restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim. Tym razem Klóska, obecnie związany z restauracją Hak Smak w Gorzowie Wielkopolskim, pojawi się jako kucharz pomocniczy w towarzystwie Bartłomieja Pawlikowskiego, który przygotowywał go do startu w mistrzostwach przed trzema laty, a teraz wystąpi jako reprezentant Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach. To koncepcyjnie miejsce, w którym podaje się głównie dziczyznę i ryby z lokalnych hodowli.

Za stanowiskami roboczymi, zobaczymy także poprzednich wicemistrzów - Dawida Wysockiego i Dawida Cieślińskiego z restauracji Lumiere Hotelu Edison w Baranowie oraz Marka Sobka, któremu będzie towarzyszył Adrian Kiełb (w minionej edycji startował z Pawłem Baranem), obaj z restauracji Pergola Hotelu Sokół w Łańcucie. Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, przed dwoma laty poza podium, również ponownie spróbuje swoich sił, tym razem pod wodzą szefa kuchni, Tomasza Soczumskiego.

Swoje umiejętności sprawdzą również nowi kucharze. Mariusz Wolski i Maryna Marchuk będą reprezentowali Hotel Kozi Gród w Pomlewie na Kaszubach, a Krzysztof Grabowski i Bartosz Otremba - restaurację Leśna Perła w Rudzińcu na Śląsku.

W jury zasiądzie m.in. zdobywca gwiazdki Michelin Artur Skotarczyk, szef kuchni poznańskiej restauracji Muga. Towarzyszyć mu będą znani z kulinarnych programów telewizyjnych Robert Sowa i Kurt Scheller, a także Monika Gwiazda. Od dwóch edycji konkursowe dania ocenia Andrzej Jakomulski z restauracji Sublima w Kołobrzegu, współtwórca inicjatywy Szefowie Zachodniego Wybrzeża - nie inaczej będzie i w tym roku. Po raz pierwszy w sędziowskim gronie znajdzie się natomiast Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy. Nowe jury techniczne stworzą z kolei Piotr Pabisiak z Hotelu Hilton w Świnoujściu oraz Bogumił Przybylak z restauracji Cucina w Poznaniu.

Doświadczonym szefom kuchni będzie przewodniczył Ernest Jagodziński, który wielokrotnie przełamywał konwencjonalne podejście do dziczyzny, łącząc ją m.in. ze smakami kuchni azjatyckiej.

- Moim głównym oczekiwaniem jest oryginalność w podejściu do dziczyzny. Szukam dań, które nie tylko zachwycają smakiem, lecz także zaskakują innowacyjnym wykorzystaniem składników i technik kulinarnych. Konkursowe dania powinny być prawdziwym dziełem sztuki na talerzu, zostać skomponowane z dbałością o każdy detal prezentacji. Najważniejsze jest jednak, aby nie zapomnieć o smaku. To on zadecyduje o ostatecznym sukcesie przyrządzonych potraw. Zawodnicy muszą wykazać się odwagą oraz kreatywnością i przekonać jurorów, że dziczyzna może być kulinarnym majstersztykiem. Powodzenia! - mówi.

Wstęp na mistrzostwa, które odbędą się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu (start o godz. 8.30) jest wolny po wcześniejszej rejestracji na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl/rejestracja.  Bieżące informacje można znaleźć na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.