Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

20 października to święto wszystkich szefów kuchni. Obchody zostały zapoczątkowane w 2004 r., a pomysłodawcą był Bill Gallagher, ówczesny prezydent Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS). Inicjatywie przyświecały dwa cele: chęć propagowania wiedzy o zawodzie szefa kuchni i dzielenie się posiłkami z potrzebującymi.

Często mówi się, że szefem kuchni się jest, a nie tylko nim bywa. To ciężki kawałek chleba. Wielogodzinna praca każdego dnia i niemal pełna dyspozycyjność. Ponadto nieustanna ocena ze strony zarówno gości, ja i współpracowników. Szef kuchni to kucharz, który potrafi pracować w zespole, jest przy tym skutecznym organizatorem oraz potrafi zarządzać i cały czas zgłębia tajniki gotowania. Choć to niełatwy zawód, daje dużo satysfakcji. 

Z okazji Waszego święta życzymy wielu sukcesów zawodowych, mnóstwo kulinarnych inspiracji, a także nieskończonych możliwości rozwoju. Niech Wasza pasja, talent i kulinarne rzemiosło zachwycają smakoszy na całym świecie. Kuchnię traktujcie jako pole do nieustannych eksperymentów, w których tradycja spotyka innowacje, a smak harmonizuje z umiejętnościami. Jesteśmy dumni, że to właśnie Wam poświęcamy nasz magazyn.