Nadchodzi Bitwa na Drobiowe Smaki IV
Zbliża się czwarta edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych Bitwa na Drobiowe Smaki. W tej edycji na uczestników czeka sporo nowości.
To ogólnopolski konkurs kulinarny stworzony dla uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Celem konkursu jest rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów oraz promowanie polskiego drobiu.
Do tej pory w konkursie wzięło w udział ponad tysiąc młodych adeptów kulinariów, którzy rywalizowali w dwuosobowych zespołach. Za każdym razem do konkursu zapraszanych jest 500 szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski.
Czwarta edycja, opatrzona podtytułem: Walka o Puchar, odbędzie się w nowej formule. Spośród zgłoszeń nadesłanych ze wszystkich województw zostanie wyłonionych 36 zespołów, które zmierzą się w trzech rundach eliminacyjnych.
Wstępna selekcja uczestników będzie polegała na ocenie nadesłanych przepisów wraz ze zdjęciami przygotowanych potraw w ramach zgłoszenia konkursowego. Zwieńczeniem konkursu będzie Wielki Finał, w którym młodzi kucharze zawalczą o Puchar Bitwy na Drobiowe Smaki.
W tym roku w gronie jurorów konkursu są: Jolanta Naklicka-Kleser, Jakub Steuermark i Tomasz Proc. To oni wybiorą najlepszych, którzy zmierzą się w ogólnopolskim finale. Jakie potrawy przygotują uczestnicy i kto z nich okaże się najlepszy? Tego dowiemy się już niebawem!