Nagrody THE BEST PIZZA AWARDS 2023 rozdane!

Nagrody THE BEST PIZZA AWARDS 2023 rozdane!

Franco Pepe po raz trzeci zajmuje pierwsze miejsce, Francesco Martucci na miejscu drugim. Na podium stanął także Gabriele Bonci. Ogłoszone zostały nagrody specjalne. Zwyciązcami zostali Francesco Martucci, Pier Daniele Seu, Francesco Capece, Roberto Davanzo, Franco Pepe, Ciro Salvo oraz Isabella De Cham.

Projekt The Best Pizza Awards jest ściśle związany z The Best Chef Awards, organizacją założoną w 2017 roku przez Joannę Ślusarczyk oraz Cristiana Gadau, a która to w ciągu kilku lat zdołała osiągnąć międzynarodowy sukces. Lista corocznie przyciąga szefów kuchni, dziennikarzy i koneserów gastronomii z całego świata, którzy śledzą wydarzenie, gdziekolwiek się ono odbywa. W tym roku po raz pierwszy Gala odbędzie się poza Europą. The Best Chef zawita do Meksyku (Merida, Jukatan) w dniach 18-20 listopada.

24 września 2023 odbyło się wirtualne ogłoszenie nagród THE BEST PIZZA AWARDS 2023, z włoskimi pizzaioli na czele zarówno w rankingu, jak i w zestawieniu nagród specjalnych. Wszyscy zwycięzcy The Best Pizza Awards 2023 będą również gośćmi podczas tegorocznej gali The Best Chef Awards, która odbędzie się 20 listopada, w Jukatanie (Meksyk).

Fanco Pepe to dwukrotny zdobywca nagrody specjalnej The Best Chef Pizza Award podczas The Best Chef Awards 2021 i zeszłorocznej edycji - The Best Chef Awards 2022. W tym roku po raz kolejny pokazał, że jest wybitnym pizzaiolo, pozostając na pozycji numer 1 w rankingu The Best Pizza Top100 2023. Pepe to jedna z czołowych postaci we współczesnym środowisku świata pizzy. Wszystko, co wie o tej profesji, zawdzięcza swojemu ojcu, Stefanowi, który uwielbiał spędzać dni na wsi, zbierając świeże, lokalne produkty, aby później użyć ich przy tworzeniu pizzy. Dzięki dziedzictwu dwóch pokoleń, ale i własnemu, nowoczesnemu podejściu, Franco otworzył w 2012 roku Pepe in Grani, miejsce, które łączy eksperymenty, rzemiosło, rozwój, gościnność. Ten przez lata wzbogacany projekt zbudowano na pasji do ciasta. Powstają tam pizze, które opowiadają smaki obszaru Alta Caserta we Włoszech. 

Na drugim miejscu w rankingu Top100 znalazł się Francesco Martucci. Historia jego Pizzerii I Masanielli rozpoczęła się na początku roku 2000 we współpracy z bratem Sas?, siostrą Sabiną i matką, w Casercie, mieście na południu Włoch. I Masanielli przez lata ugruntowało swoją pozycję dzięki wysokiej jakości i wyrafinowaniu wybranych surowców, a także wizjonerskiej proporcji składników i maniakalnej wręcz, dbałości o szczegóły. Jednak największym osiągnięciem Francesco jest skomponowanie potrójnie pieczonej pizzy - jego "Futuro di Marinara" to symbol nowej i rewolucyjnej metody gotowania.

Na trzecim miejscu uplasował się Gabriele Bonci, który w 2003 roku zrezygnował z pracy w restauracji, aby otworzyć Pizzarium, jedno z pierwszych miejsc w Rzymie (Włochy), które używa tylko produktów organicznych i dokładnie bada jakość składników. Wszystko zaczyna się tam od mąki: zapomniane, prastare zboża, rygorystycznie bogate w błonnik, z nietkniętymi zarodkami, mielone naturalnym kamieniem, a wszystko po to, aby uzyskać ciasto, które zyskało status legendy. Mąka używana do jego pizzy jest własnej produkcji. Bonci na bieżąco monitoruje cały proces, uprawiając zboże i współpracując z innymi rolnikami. Gabriele jest uważany za symbol i źródło inspiracji dla wszystkich miłośników rzymskiej pizzy.