Nowe koncepty gastronomiczne w Katowicach

Nowe koncepty gastronomiczne w Katowicach

Powstaje nowa wizytówka stolicy Śląska - Pałac Kota. Trwa przebudowa zabytkowego budynku, w którym otworzy się 8 konceptów gastronomicznych.

Znajdujący się przy ul. Warszawskiej budynek, w którym powstaje Pałac Kota, to XIX-wieczny zabytek - dawna rezydencja Eliasa Sachsa, założyciela pierwszego domu bankowego w Katowicach. Następnie obiekt należał do Ludwiga Katza, a w kolejnych latach mieściła się w nim pierwsza siedziba Polskiego Radia Katowice oraz Bank Polski. 

W 2017 roku obiekt został kupiony przez Apricot Capital Group i od tego czasu trwały prace koncepcyjne, projektowe i remontowe. Z początkiem roku inwestor ujawnił szczegóły projektu, którego celem jest zbudowanie przestrzeni wydarzeń biznesowych oraz miejsca dla miłośników kuchni, dobrej zabawy i muzyki.

Pałac Kota obejmuje 4 piętra, ma powierzchnię 4400 m kwadratowych. Na poziomie -1 ma być bar oraz jazz club, na parterze - kawiarnia z cukiernią oraz bistro, gdzie będzie można zjeść śniadanie, brunch czy lunch, na I piętrze - bar, w którym goście będą mogli posłuchać klasycznego rocka, i restauracja, na kolejnym elegancka restauracja fine diningowa, którą poprowadzi Artur Sotto - szef kuchni z Prowansji. Najwyższe piętra będą przeznaczone dla miłośników nocnego życia - będzie tam night club i cocktail bar. Na dachu budynku ma powstać taras, dostępny również zimą jako ogród zimowy, oferujący możliwość oglądania miasta.

Wszystkie nowe lokale będą mogły pomieścić jednocześnie blisko tysiąc gości, a pracę ma tam znaleźć 200 osób.