Nowy koncept szefa Orsona Hejnowicza
Kuchisabishii to najnowszy koncept Orsona Hejnowicza, który do tej pory dał się poznać jako właściciel i szef kuchni restauracji Wolność neobistro oraz współwłaściciel restauracji CUDU Vegan Sushi. Znajdujący się w Poznaniu lokal nawiązuje do tradycji kulinarnych Japonii oraz najnowszych trendów.
Kuchisabishii to japońskie określenie, którego nie spotkamy nigdzie indziej. W tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza "samotne usta", czyli stan, w którym jemy nie dlatego, że odczuwamy głód, lecz dlatego, że nasze usta są samotne.
Jak napisał Orson Hejnowicz na swoim profilu na Facebooku, pomysł na takie miejsce zrodził się półtora roku temu. Co je wyróżnia na kulinarnej mapie Poznania? W facebookowym wpisie szef kuchni zaznaczył, że inspiracja Japonią i obecnymi trendami sprawiła, że stworzyli zasadę "No ramen, No sushi". Zgodnie z tym założeniem restauracja będzie przygotowywała wszystko od podstaw, aby nie korzystać z gotowych produktów.
Choć koncept działa od końca maja, zgromadził już spore grono wielbicieli. Wszystko za sprawą menu, w którym królują japońskie kanapki sando na wypiekanym codziennie mlecznym chlebie. Dostępne są zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Do tego lokal oferuje nietypową panna cottę, tzw. jiggly cat panna cotta. To znany deser serwowany w formie trzęsącego się kotka, który od kilku tygodni podbija serca gości na całym świecie, stając się internetowym viralem.
Fot: Bartosz Dziamski