Obchodzimy Dzień Jajka!

Obchodzimy Dzień Jajka!

Jaja to także "superfood" - wielofunkcyjne i proste w przygotowaniu. A do tego jaja są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno proste i szybkie posiłki, jak i wykwintne dania.

Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy. Regularne spożywanie jajek może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, jak otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie i schorzenia neurodegradacyjne.

W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie, co ryby i nasiona strączkowe. Ze względu na swoje właściwości nie powinno ich zabraknąć przede wszystkim w codziennym jadłospisie dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych.

Od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października, obchodzony jest Światowy Dzień Jaja. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj, która swoją siedzibę ma w Wielkiej Brytanii.